Slechts 1 op de 10 ondernemers wil verkopen aan een investeerder

Slechts 1 op de 10 ondernemers wil verkopen aan een investeerder

Redactie Baaz

Investeerders en ondernemers verschillen sterk van inzicht over de toegevoegde waarde van investeerders bij bedrijfsovernames.

90 procent van de investeerders vindt dat een investeringsfonds een positief effect heeft op de ondernemingswaarde, terwijl slechts 40 procent van de ondernemers eenzelfde mening is toebedeeld. 73 procent van de ondernemers denkt dat het belang van een investeerder afwijkt van het bedrijfsbelang. 

Ondanks dat circa 59 procent van de ondernemers vindt dat investeringsfondsen goed zijn de voor de Nederlandse economie, zou slechts 9 procent willen verkopen aan een investeerder.
 
Dat en meer blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsovername-Monitor, die is uitgevoerd in opdracht van Marktlink Fusies & Overnames. Het onderzoek werd voor het vierde jaar op rij telefonisch uitgevoerd onder tweehonderd MKB-bedrijven met tien tot tweehonderd medewerkers. Tevens zijn dit jaar 70 investeerders gevraagd naar de ontwikkelingen in de overnamemarkt.  

Verschil in waardering ondernemer en investeerder

Uit de jaarlijkse monitor valt op te maken dat er een enorm verschil is over hoe ondernemers en investeerders tegen overnames aankijken. Investeerders kijken bij bedrijfsovernames met name naar het management en de groeipotentie, terwijl ondernemers zelf veel meer waarde hechten aan het opgebouwde klantenbestand en de naam van de onderneming. 

Slechts 10 procent van de ondernemers denkt dat management het belangrijkst is voor de waarde perceptie en slechts 15 procent van de ondernemers denkt dat investeerders handelen vanuit het bedrijfsbelang. Een kwart van de investeerders (26 procent) erkent dat investeringsfondsen een imagoprobleem hebben.

Investeringsfondsen in het MKB

Tom Beltman, partner bij Marktlink Fusies & Overnames: 'De rol van investeringsfondsen neemt enorm toe in het MKB. In circa de helft van de transacties is een investeringsfonds betrokken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vijf jaren geleden. Het is daarom jammer dat het vertrouwen in investeringsfondsen zo laag is. Uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Minister van Financiën, blijkt namelijk dat investeringsfondsen een positieve invloed hebben op de economie. Met de uitkomsten van de Marktlink Monitor en het bespreekbaar maken van dit onderwerp hopen wij investeerders en ondernemers meer met elkaar te verbinden en zo het vertrouwen in de fondsen te verbeteren.'
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie