Rwandese startup wint Postcode Lottery Green Challenge 2017

Rwandese startup wint Postcode Lottery Green Challenge 2017

Redactie Baaz

De startup EarthEnable uit Rwanda is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2017.

Tijdens de finale wist Gayatri Datar de internationale jury te overtuigen met haar duurzame alternatief voor cement, waarmee het leven van de allerarmsten verbeterd kan worden. Zij leven vaak op vieze zandvloeren. Deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes. 

Als winnaar krijgt zij een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen. De runner-up prijs van 200.000 euro is voor de startup Pond uit Denemarken. Pond maakt een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic. 

De overige drie finalisten, waaronder de Nederlandse startup Lightyear, werden dit jaar ook verrast. Zij ontvangen allemaal 100.000 euro. Hiermee komt de totale prijzenpot van een van de grootste duurzaamheidscompetities ter wereld op 1 miljoen euro. 

Idee achter Rwandese startup

De aarden vloeren van de Rwandese startup EarthEnable verbeteren het leven van de allerarmsten en zorgen voor een sterke CO2 reductie omdat cement vloeren niet meer nodig zijn. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen nog op een zandvloer. Deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes. 

Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief, maar zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable zijn gemaakt van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie. De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement. De CO2–uitstoot ligt 90% lager.

100.000 euro voor Lightyear uit Nederland

De prijzen van 100.000 euro zijn gegaan naar de start-up ARED, ook uit Rwanda, Glowee uit Frankrijk en Lightyear uit Nederland. De start-up Lightyear is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. 

Het team ontwikkelt de Lightyear One, een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie