Veiligere voeding door blockchainnetwerk IBM en voedselbedrijven

Veiligere voeding door blockchainnetwerk IBM en voedselbedrijven

Redactie Baaz

Met behulp van blockchaintechnologie kan de tijd om correcte informatie te verzamelen teruggebracht worden van 7 dagen naar 60 minuten en kunnen voedselbedrijven besmette producten in korte tijd naar de bron te traceren om zo verspreiding van ziekten te beperken.

Om traceerbaarheid en informatie rondom voedselveiligheid te verbeteren, start een groep bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie daarom een blockchainsamenwerking met IBM. Zo kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij de informatieverstrekking en traceerbaarheid bij recente incidenten als het eierschandaal met fipronil. 

IBM werkt met Nestlé, Unilever en Walmart

Producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten, krijgen in een keer toegang krijgen tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties. 

De groep van bedrijven waaronder Nestlé, Unilever en Walmart werkt samen om de meest urgente onderdelen van de wereldwijde voedseldistributieketen waar blockchain van waarde kan zijn, te identificeren. 

Ook kondigt IBM het IBM Blockchain Platform aan waarmee blockchaintechnologie toegankelijk wordt voor andere industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.  

Uitdagingen met blockchain aangepakt

Toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel blijken in de praktijk vaak lastig. Dat komt door een gebrek aan transparantie. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties
 
Blockchain is uitermate geschikt om deze uitdagingen aan te pakken, omdat alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving plaatsvinden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie