Wat weet jij van het dark web?

Wat weet jij van het dark web?

Redactie Baaz

Het donkere deel van internet, daar waar je niet zomaar komt met een Google-zoekopdracht of het invoeren van een URL, wordt het dark web genoemd. Toch bestaan er nog veel fabels over dit deel van het internet. Wat weet jij eigenlijk van het dark web?

Het dark web maakt onderdeel uit van het deep web. Dit zijn websites die niet geïndexeerd worden door zogenaamde bots en die je dus ook niet kunt vinden met een zoekmachine als Google. Dat zijn nog verrassend veel websites, een groot deel van Facebook is bijvoorbeeld onbereikbaar voor het publiek, omdat deze pagina’s alleen beschikbaar zijn voor genodigden. Echter, wanneer een website tot het dark web behoort kom je er ook niet met een URL. Dan heb je iets anders nodig, zoals een Tor-client. Daarmee bereik je het 'onbereikbare' deel van het internet. 

De actoren op het dark web

Het is een fabel dat enkel en alleen criminelen het dark web gebruiken. Journalisten houden via het dark web bijvoorbeeld contact met hun bronnen om deze niet per ongeluk prijs te geven via onveilige verbindingen. Dissidenten gebruiken het netwerk voor onderlinge communicatie. Maar drugsdealers gebruiken het ook om hun waren te verhandelen. Een wapen aanschaffen op een van de marktplaatsen die het ‘donkere web’ rijk is, is relatief gemakkelijk.

Het dark web inzichtelijk

Ondanks de naam is dus lang niet alle inhoud op het dark web illegaal of gevaarlijk, mensen hebben ook baat bij gebruik van en communicatie via het dark web. Nog in de war? Onderstaande infographic verduidelijkt de actoren en waar men het dark web voor gebruikt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie