Rotterdamse startup Travis ontwikkelt ‘universele vertaler’

Rotterdamse startup Travis ontwikkelt ‘universele vertaler’

Redactie Baaz

In februari presenteerde startup Travis haar plannen voor een ‘universele vertaler’ op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het bedrijf haalde kort daarna bijna $800.000 op bij 5.000 mensen tijdens een internationale crowdfunding-campagne. Nederland stond daarbij in de top-3 van landen waar de meeste supporters vandaan kwamen. Dit gaf de doorslag om in deze zomermaanden het product te lanceren op de Nederlandse markt.

Wereldwijd worden er 7.000 verschillende talen gesproken, maar spreekt 83 procent van de wereldbevolking slechts één taal. Dit ‘communicatieprobleem op wereldschaal’ leidt tot sociale uitsluiting, gevaarlijke misverstanden en veel onbegrip tussen mensen. Het probleem wordt versterkt doordat er tegenwoordig meer internationale reizigers, vluchtelingen en expats zijn dan ooit tevoren. De missie van Travis is het creëren van een wereld waarin iedereen kan communiceren in hun eigen taal. Het stem-vertaalapparaat Travis de Tolk maakt het mogelijk taalbarrières te overbruggen en mensen met elkaar te verbinden. 

Community van 50.000 actieve gebruikers

'Wij willen niet wachten op de perfecte vertalingen, omdat ook simpele vertalingen het verschil kunnen maken tussen begrip en onbegrip. De eerste gebruikers van het apparaat zullen niet alleen contact kunnen leggen met de wereld om hen heen, maar zullen ook bijdragen aan de ontwikkelen van de vertaaltechnologie door ons feedback te geven en met hun gebruik de kunstmatige intelligentie aan het werk te zetten,' aldus Lennart van der Ziel, CEO van Travis. 


Door lokale campagnes te voeren de komende maanden in landen als Nederland, Spanje en China wil Travis dit jaar een hechte wereldwijde community creëren van 50.000 actieve gebruikers. Verbeteringen op basis van hun feedback en gebruiksdata zal Travis op afstand continu doorvoeren in de vertaalsoftware van het apparaat. 

Mensen die in Nederland woonachtig zijn kunnen zich via www.travistolk.nl/lancering intekenen voor speciale acties en de mogelijkheid om hun Travis de Tolk te bestellen via IDEAL. Eerder was dat alleen mogelijk met creditcard. Ook zal daarbij aandacht worden gevraagd om te doneren voor het nader bekend te maken goede doel.

Internationaal team Travis 

Travis heeft een ervaren internationaal team afkomstig uit drie continenten: Rotterdam, Boston en New York City en Shenzhen (China). Na een succesvolle crowdfundingcampagne op het platform Indiegogo werd Travis de Tolk ontwikkeld: ‘s werelds eerste stem-vertaalapparaat met kunstmatige intelligentie. Travis de Tolk kan 80 talen verstaan, spreken en vertalen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie