Upgrade voor de ŠKODA CITIGO

Upgrade voor de ŠKODA CITIGO

Redactie Baaz
De ŠKODA CITIGO krijgt een grote upgrade. Hij wordt nu standaard geleverd met vijf deuren en is herkenbaar aan de nieuwe styling van voor- en achterzijde.

Met een lengte van 3,6 m, een breedte van 1,65 m en een hoogte van 1,48 m behoort de vijfdeurs CITIGO tot de meest compacte auto’s op de markt. Aan de voorzijde is het nieuwe model te herkennen aan een nieuwe motorkap, bumper en grille. De gewijzigde mistlampen kunnen worden uitgevoerd met bochtverlichtingsfunctie. 

De Ambition en Style-uitvoeringen beschikken standaard over LED-dagrijverlichting. Interessante opties zijn City Safe Drive met licht-/regensensor en Light Assist met Coming Home-functie. Aan de achterzijde vallen de donker getinte achterlichten op (vanaf Ambition). De nieuwe CITIGO is leverbaar met 14-, 15- of 16-inch lichtmetalen velgen. Eyecatchers zijn het nieuwe 15-inch ‘Conan’-wiel met de turbinevorm van de spaken en het 16 inch ”Serpens”-wiel. De sprankelende exterieurkleur Kiwi Green metallic vervangt Spring Green.

Alle ruimte in CITIGO

Als het om ruimte gaat, is de CITIGO een echte ŠKODA. Zijn kofferruimte heeft een inhoud van 251 liter. Door de achterbank neer te kappen, komt het laadvolume zelfs uit op 959 liter. De lange wielbasis (2,42 m) zorgt voor veel ruimte in het passagierscompartiment.

Emergency brake helpt in stadsverkeer bij het voorkomen van kop-staartaanrijdingen. Deze functie is actief bij snelheden tussen 5 en 30 km/h. Een in de behuizing van achteruitkijkspiegel geïntrigeerde lasersensor scant een gebied van 10 meter vóór de CITIGO. Als een aanrijding onvermijdelijk is en de bestuurder niet reageert, wordt in eerste instantie de Brake Assist functie nog gevoeliger. Indien nodig verzorgt het systeem een remactie waarbij tot stilstand wordt afgeremd. Als de bestuurder wel remt, maar niet hard genoeg, dan verhoogt het systeem automatisch de remkracht. 

Standaard op elke CITIGO zijn vier airbags, ESC (Electronic Stability Control), Electronic Differential Lock (ELD), elektromechanische stuurbekrachtiging, vier driepunts veiligheidsgordels, gordelspanners vóór, Isoifix bevestigingspunten voor kinderzitjes achterin (inclusief top tether-bevestiging), automatisch inschakelende alarmverlichting bij emergency braking, Hill-Hold Control en een waarschuwingssysteem voor de bandenspanning.

Driecilinder-motoren

De CITIGO is leverbaar met twee moderne EU6 driecilinder Greentech-motoren, beide met Start/Stop-functie en hergebruik van remenergie. Het gamma start met de 1.0 benzinemotor met 44 kW/60 pk en een koppel van 95 Nm bij 3.000 tpm. Hiermee sprint de CITIGO in 14,4 s van 0-100 km/h en is een topsnelheid van 162 km/h mogelijk. 

Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,4 l/100 km (CO2: 96 g/km). De CITIGO is er ook met de 1.0 G-TEC motor, die geschikt is voor aardgas. Deze versie levert een vermogen van 50 kW/68 pk. Het gemiddelde verbruik van 4,5 kg aardgas per 100 km komt overeen met een CO2-uitstoot van 82 g/km.

De nieuwe ŠKODA CITIGO staat later deze maand bij de ŠKODA dealer. De vanafprijs bedraagt € 11.690,-.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie