De life-cycle benadering: ecologie koppelen aan financieel rendement

De life-cycle benadering: ecologie koppelen aan financieel rendement

Redactie Baaz
Geïnspireerd door de discussies die plaatsvinden op mondiaal niveau, richten bedrijven zich steeds meer op een beleid dat een stap verdergaat dan kleine inspanningen op het gebied van duurzaamheid en het implementeren van een 'top-down'-aanpak, aangezien ze zich realiseren wat de voordelen zijn van de ondersteuning van sterk leiderschap en op de praktijk gerichte strategieën voor een duurzame toekomst. Deze aanpak staat bekend als de life-cycle benadering en vormt de volgende fase in eco-innovatie op de werkplek.

In de praktijk vertaalt de life-cycle benadering zich in een bewustzijn van hoe elk product, elke service of activiteit het milieu beïnvloedt in elk stadium van de levenscyclus, van de productie tot en met de afvalinzameling en recycling. 

Hierdoor wordt duurzaamheid naar een hoger niveau getild, wat leidt tot zakelijke kansen om kosten te besparen, investeerders aan te trekken, uitbreiding naar nieuwe markten te realiseren en nieuwe banen te creëren, terwijl de commerciële winst wordt gemaximaliseerd en de milieu-impact tot een minimum wordt beperkt. Slechts 41 procent van de MKB-bedrijven in EMEA houdt zich momenteel bezig met energiezuinigheid op de werkplek,  vergeleken met 77 procent van de grote ondernemingen, volgens nieuw onderzoek door het Europese onderzoeksbureau Quocirca

Op de lange termijn gerichte actie om de milieu-impact te beperken wordt ook ondernomen op mondiaal niveau. De duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, ofwel SDG's) van de Verenigde Naties en de Klimaatovereenkomst van Parijs bieden samen de krachtigste agenda ooit voor het realiseren van vrede en welvaart op een gezonde planeet – hierbij is een cruciale rol weggelegd voor het bedrijfsleven, een rol die Epson als marktleider met volledige toewijding op zich neemt.

De kostenvoordelen van de eco-aanpak realiseren

Technologie is een van de aspecten die geweldige mogelijkheden biedt om een brug te slaan tussen ecologische en financiële resultaten, terwijl verdere integratie ervan op de werkplek naar verwachting ons gedrag op kantoor gaat bepalen de komende jaren. 

Het identificeren van gebieden waarin de overstap naar meer eco-efficiënte technologie naadloos kan worden geïntegreerd in het normale koopgedrag biedt een mooi uitgangspunt voor bedrijven voor het bepalen van eventueel te implementeren veranderingen in het kader van een langetermijnstrategie die gericht is op duurzaamheid. 

Als eerste moet er echter een beter inzicht worden verkregen in het huidige verbruik en de kosten. Er zijn bijvoorbeeld al veel bedrijven in de EMEA-regio die energiezuinige verlichting (52 procent) en recycling van papier (54 procent) hebben geïmplementeerd , maar er zijn veel meer creatieve mogelijkheden denkbaar voor energiezuinigheid, zoals dubbelzijdig afdrukken als standaardinstelling op kantoorprinters of overstappen naar een nieuwe printtechnologie.

Het veranderen van de bedrijfscultuur, met milieubewustzijn als centraal aandachtspunt voor de werknemers en veranderingen in de werkgewoontes, is een logisch gevolg van top-down duurzaam leiderschap. Elke organisatie (MKB of groter) moet serieus overwegen om een medewerker in dienst te nemen die gespecialiseerd is in duurzaam beheer. Hoewel het mogelijk geen praktische oplossing is voor iedereen (slechts 9 procent van de Europese MKB-bedrijven heeft iemand in dienst die verantwoordelijk is voor duurzaamheid, vergeleken met 57 procent van de grote ondernemingen), kunnen de financiële besparingen de investering meer dan waard zijn op de lange termijn. 

Het belang van afdrukken en de volgende fase voor inkjetprinters

Hoewel het kantoor steeds digitaler wordt, blijft het afdrukken op papier een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden en de voordelen van inkjet als een ecologisch duurzaam keuze als afdruksysteem zijn evident. 

In een standaard kantooromgeving zorgt de overstap van laser naar inkjet voor energiebesparingen tot 96 procent, een vermindering van CO2-uitstoot van 92 procent en een afvalvermindering van 95 procent. En als er bovendien gebruik wordt gemaakt van producten die inktreservoirs met hoge capaciteit bieden, kunnen kantoren de afval die gewoonlijk wordt geproduceerd door vergelijkbare laserprinters in de vorm van toners, fotoconductor units and fusers, nog verder verminderen.

Het is voor veel bedrijven die vertrouwen op afdruktechnologie voor hun verwerkingsprocessen of productie, niet meer de vraag of het implementeren van inkjet-technologie economisch en milieu-technisch zinvol is, maar hoe snel ze de overstap kunnen maken. In de WorkForce Enterprise, de nieuwste inkjetprinter van Epson, zijn alle redenen voor deze overstap verenigd. Met een afdruksnelheid van 100 apm is deze niet alleen ultrasnel, maar ook ongelooflijk zuinig met een stroomverbruik van 320 W (typisch verbruik van laserprinters met een snelheid van 45-55 ppm kan oplopen tot 1500 W), dat nog eens kan worden teruggebracht tot slechts 180 W. 

De life-cycle benadering in actie

Epson heeft al in 2004 zijn bedrijfsbeleid afgestemd op het Global Compact van de Verenigde Naties en werd daarmee een van de 13.000 ondertekenaars die er samen aan werken om de duurzaamheidsdoelstellingen (SDG´s) van het Global Compact te realiseren, in afstemming met de interne innovatiefilosofie van het bedrijf van Sho Sho Shei (compact, efficiënt, hoge precisie).

Dhr. Usui, directeur van Epson, staat volledig achter dit proces, zoals hij onlangs duidelijk maakte in zijn presentatie van de Ecologische visie 2050, met als doelstelling uiterlijk in 2050 een vermindering van 90 procent in CO2-uitstoot te behalen tijdens de volledige levensduur van alle producten en services.

Als onderdeel van deze overstap van een puur 'zakelijk bedrijf' naar een 'maatschappelijk bedrijf' is het Epson's doel om klanten compacte, energiezuinige, hoge precisietechnologie te bieden, zoals bijvoorbeeld de unieke PaperLab-technologie. PaperLab werd eind 2015 aangekondigd, met een geplande introductie in Europa in het najaar van 2018. Het systeem kan afvalpapier recyclen in het kantoor via een watervrij proces , waardoor de werkplek verandert in een ‘eco-systeem‘ dat zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot en grotere besparingen op afvalinzameling, -verwijdering en -logistiek. Bovendien zorgt het voor een besparing van water, dat in grote hoeveelheden wordt gebruikt in het traditionele recyclingproces. Behalve dat het papier kan recyclen op een milieuvriendelijke, eco-efficiënte en duurzame wijze, biedt PaperLab ook de mogelijkheid om vertrouwelijke informatie op een veilige manier te verwijderen.

Epson is voortdurend op zoek, voor zijn complete productenreeks, van AR-brillen en robotics tot inkjetprinters en projectoren, naar manieren om de efficiëntie te optimaliseren en de milieu-impact tot een minimum te beperken – als bedrijf en voor zijn klanten. Terwijl de wereld van alles verwacht van de politici en van de industrie in de aanloop tot COP 23 in Bonn later dit jaar, is de implementatie van duurzame doelstellingen hoofdthema van gesprek. Maar nog belangrijker is dat, terwijl de discussie over ecologische duurzaamheid verschuift van 'wat' en 'waarom' naar 'hoe', Epson zal blijven innoveren in de volledige productlijn om de best mogelijke ondersteuning te kunnen bieden aan bedrijven wanneer zij de volgende stappen zetten in hun ontwikkeling.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie