Autonoom rijden in stadsverkeer steeds dichterbij

Autonoom rijden in stadsverkeer steeds dichterbij

Redactie Baaz
Jaguar Land Rover demonstreert voertuigtechnologie waarmee toekomstige modellen geheel autonoom in stadsverkeer kunnen rijden.

De techniek, genaamd Autonomous Urban Drive, 'gehoorzaamt' verkeerslichten en kan omgaan met rotondes en T-splitsingen. Het is ontworpen en ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. Het is een stap dichter bij het bereiken van 'niveau vier' op het gebied van autonomie, dat het komende decennium in de modellen van Jaguar Land Rover zal worden toegepast. 

Autonome voertuigen van niveau vier zijn in staat volledig zelfstandig en zonder interventie van bestuurder te rijden in specifieke omgevingen, zoals dorpen en steden. Met behulp van de nog in ontwikkeling zijnde Autonomous Urban Drive technologie kunnen passagiers in deze Range Rover Sport een locatie selecteren, waarna dit prototype de beste route bepaalt. Het voertuig kan in een complexe stadsomgeving navigeren, zoals beproefd op de HORIBA MIRA testfaciliteit

Voertuigtechnologie autonoom

Jaguar Land Rover ontwikkelt zowel volledige als semi-autonome voertuigtechnologie om klanten een keuze te bieden, terwijl een aangename en veilige rijervaring in alle gevallen gegarandeerd is. De visie van het autoconcern is om de zelfrijdende auto inzetbaar te maken op alle mogelijke momenten in het leven, voor on- en off-road rijden en in alle omgevingen en weersomstandigheden. 

Connected voertuigtechnologie

Intersection Collision Risk Warning (ICRW) waarschuwt de bestuurder als het niet veilig is om een kruising over te steken door een verhoogde kans op een botsing. ICRW kan het aantal ongevallen en de impact daarvan verminderen en verkeersopstoppingen terugdringen. 

In Vehicle Signage (IVS) stuurt weg- en verkeersinformatie, zoals wegwerkzaamheden of een wijziging van de snelheidslimiet, rechtstreeks naar de display van de auto, waardoor bestuurders minder afhankelijk zijn van de fysieke wegtekens. Ook deze technologie helpt ongevallen en verkeersopstoppingen te voorkomen. 

Emergency Vehicle Warning (EVW) waarschuwt bestuurders als voertuigen van noodhulpdiensten naderen en in welke richting. Deze technologie heeft als doel de veiligheid te verbeteren, de reistijd van de hulpdiensten terug te dringen en verkeersopstoppingen te verminderen door de bestuurders tijdig te attenderen. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie