Aantrekkelijk werkgeverschap gaat verder dan hippe kantoortuin

Aantrekkelijk werkgeverschap gaat verder dan hippe kantoortuin

Redactie Baaz

De strijd om talent is losgebarsten. Om haar heen ziet Andrea Cantong, Marketing Manager bij Fellowes, organisaties alles uit de kast trekken om zichzelf te profileren als aantrekkelijke werkgever.

Flexibele werktijden, hippe kantoortuinen en individuele arbeidsvoorwaarden, alles om nieuw talent aan te trekken en te binden. Leuk, al deze extra’s, maar voldoet dit wel aan de wensen van de medewerkers? Werknemers hechten steeds meer waarde aan hun gezondheid en een gezonde werkplek, een aandachtspunt dat door managers vaak vergeten wordt. Wat doen werkgevers eigenlijk aan het fysieke welzijn van medewerkers? In deze blog presenteer ik een aantal onderzoeksresultaten die je aan het denken zullen zetten.

Slechte houding

De kantooromgeving is vaak een plek van high performance. Er moet gepresteerd worden en van medewerkers wordt verwacht dat ze continu productief zijn. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat deze kantooromgeving de werknemers ondersteunt. Dan doel ik niet op die hippe kantoortuin, maar op oplossingen die het fysieke welzijn van werknemers faciliteren. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat werknemers gemiddeld zeven uur per dag zittend doorbrengen en dat een slechte houding gezondheidsproblemen en ziekteverzuim veroorzaakt bij één op de drie werknemers. De werkplek wordt door hen vaak als oorzaak aangedragen. Sterker nog, 54 procent van de werkgevers heeft meegemaakt dat goede werknemers hun bedrijf verlaten vanwege een slechte fysieke werkomgeving. Bovendien zegt 60 procent van de werknemers dat hun productiviteit verminderd wordt door een inactieve houding. Dit alleen al zou een eyeopener moeten zijn voor iedere werkgever, en dan heb ik het nog niet eens over aantrekkelijk werkgeverschap.

Verantwoordelijkheid ligt bij werkgever

Indien je een aantrekkelijke werkgever wilt zijn om nieuw talent aan te trekken en te behouden, moet je inspelen op hun wensen. Uit het onderzoek blijkt dat 73 procent van de senior managers denkt dat de verwachtingen van medewerkers wat betreft de gezondheid op de werkplek gestegen zijn. Dit is dus hét moment om (potentiële) werknemers tegemoet te komen en een gezondere werkplek te faciliteren. Een gesubsidieerd fitnessabonnement is niet meer afdoende, je moet iets doen om de ongezonde gewoontes uit de dagelijkse praktijk te veranderen. Volgens werknemers dragen werkgevers te weinig verantwoordelijkheid voor een gezonde werkplek. 70 procent vindt dat de werkwerkgever meer moet doen om gezondheidsproblemen proactief te voorkomen. 58 procent van de werknemers is van mening dat de aanpak van gezondheid op de werkplek proactief, preventief en langdurig moet zijn, en geen snelle oplossingen op de korte termijn.

Blijvende verbetering

Tijd voor verandering! Begin bij het begin: de werkplek. 95 procent van de werknemers vindt dat de kantooromgeving en de werkstations de belangrijkste welzijnsfactoren zijn voor de werkplek. Hier brengen zij de meeste tijd door en kun je dus de grootste verandering teweeg brengen. Meer dan de helft van de werknemers zou graag actiever zijn en meer beweging in hun werkdag hebben, en 62 procent geeft toe het lastiger te vinden om alert te blijven naarmate ze langer achter hun bureau zitten. Kies daarom voor oplossingen die de fysieke houding aan het bureau blijvend verbeteren, zoals ergonomisch kantoormeubilair. Daarnaast zijn er nog andere veranderingen die meer beweging stimuleren, zoals het organiseren van vergaderingen elders op kantoor, of het bieden van stappentellers. Moedig persoonlijk contact aan waardoor werknemers elkaar face-to-face opzoeken in plaats van naar een e-mail of telefoon te grijpen. Dit brengt ze niet alleen meer in beweging, maar het bevordert ook interactie en samenwerking. Kortom, er zijn voor werkgevers nog grote stappen te maken. Door op gebied van vitaliteit het voortouw te nemen, voldoe je aan de wensen en verwachtingen van werknemers. Zo word je een aantrekkelijkere werkgever en trek je talent naar je toe. Tevens profiteer je van de voordelen zoals gezonder en meer tevreden personeel, minder verzuim en hogere productiviteit!

Andrea Cantong, Marketing Manager bij Fellowes
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie