Konica Minolta voelt zich thuis in het Kantoor van de Toekomst

Konica Minolta voelt zich thuis in het Kantoor van de Toekomst

Redactie Baaz

Mogelijk ken je Konica Minolta Business Solutions als aanbieder van een ruim gamma aan hardware-apparaten zoals multifunctionele printers. Toch is Konica Minolta veel meer dan dat. In een tijd waarin de digitalisering niet meer weg te denken is uit ons dagelijkse leven, zowel privé als op professioneel vlak, heeft Konica Minolta een belangrijke rol te spelen: die van IT Services Provider. We spraken met Xavier Biermez, Managing Director van Konica Minolta Business Solutions The Netherlands & Belgium.

De digitale transformatie

'De digitale transformatie is al een hele tijd aan de gang. Onze bewuste, strategische keuze om een koers te varen als aanbieder van IT-diensten, dateert dan ook niet van gisteren,' aldus Xavier Biermez. Als IT Services Provider wil Konica Minolta een sparringpartner zijn van zijn klanten en hen ondersteunen bij het formuleren en implementeren van een digitaliseringsstrategie die is afgestemd op de individuele behoeftes van elk van hen. De digitale transformatie kan immers alleen een succes worden als de IT-structuren naadloos aansluiten op het specifieke bedrijfsmodel en de  ondernemingsstrategie. 

Alvorens zijn oplossingen aan te bieden, neemt Konica Minolta het integrale digitaliseringsproces onder de loep. Zo heeft het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) bijvoorbeeld duidelijk andere behoeftes dan een internationale reus met divisies in alle uithoeken van de wereld. Xavier: 'Het Kantoor van de Toekomst mag dan wel een algemeen aanvaard begrip zijn, de inrichting ervan wordt bepaald door maatwerk en schaalbare oplossingen. Het is echter opletten dat het niet komt tot een ongecoördineerde aanpassing van afzonderlijke processen. Het gevaar is dan reëel dat een en ander niet op elkaar is afgestemd en dat zogenaamde informatiesilo’s ontstaan.'

De conclusie is duidelijk, de implementatie van de digitale werkplek moet worden ingebed in een vooraf gedefinieerde, organisatiebrede strategie. Precies daar komt Konica Minolta in beeld. 'Niet alleen zijn wij IT Services Provider, wij zijn ook architect. We analyseren en optimaliseren bedrijfsprocessen bij de klant, én zetten ons in om medewerkers zich thuis te laten voelen op die nieuwe werkplek die - laten we eerlijk zijn - af en toe behoorlijk overweldigend kan zijn.'

Enterprise Content Management in het Kantoor van de Toekomst 

Die nieuwe werkplek zal eerder een situatie dan een locatie zijn. Eén waar de tijdscomponent zal veranderen en waar banen van negen tot vijf zeldzamer zullen worden. Daarbij komt nog dat taken in de toekomst steeds vaker een tijdelijk karakter zullen hebben en dat ze zullen worden uitgevoerd in teams die van project tot project veranderen. 'Het spreekt voor zich dat wij hier uitstekend passen om oplossingen op maat van het nieuwe werken aan te bieden', vertelt Xavier.

'Enterprise Content Management (ECM) is daar een mooi voorbeeld van. Konica Minolta breidt zijn activiteiten op het gebied van IT-oplossingen voortdurend uit en concentreert zich daarbij voornamelijk op ECM. Het is een overkoepelend pakket van diensten en integrale concepten voor het stroomlijnen van de informatieprocessen in een onderneming.'

'Onze ECM-oplossingen worden stuk voor stuk getypeerd door drie essentiële kernbegrippen: digitaal, efficiënt en stressvrij. Dat geldt voor onze oplossingen vandaag, en moet zeker ook een constante zijn wanneer we de nieuwe uitdagingen aanpakken die zich nu en morgen alweer aandienen', legt de managing director uit. Ook licht hij concreet twee van die oplossingen toe:

• Digitale factuurverwerking van Konica Minolta Business Solutions staat synoniem voor geautomatiseerd factuurbeheer en brengt de verwerkingstijd van een factuur terug tot slechts twintig seconden. Deze indrukwekkende tijdswinst zorgt niet alleen maar voor meer efficiëntie, maar is ook kostenbesparend.

• Een ander mooi voorbeeld is Enterprise Search. Werknemers besteden gemiddeld 20 minuten per dag aan het zoeken naar documenten. Met Konica Minolta’s zoekmachine vinden werknemers snel de gewenste documenten, in alle bestanden en op al hun opslagmedia.


De managing director glimlacht: 'Beide brengen ze meer gemoedsrust en leveren ze de gebruiker meer tijd op. Daar zegt toch niemand nee tegen?'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie