Internationale Vrouwendag: de onzichtbare loonkloof tussen de seksen

Internationale Vrouwendag: de onzichtbare loonkloof tussen de seksen

Redactie Baaz
De generatie vrouwen die in 2020 afstudeert aan universiteiten in ontwikkelde markten, kan de eerste generatie zijn die de loonongelijkheid ten opzichte van mannen in hun professionele carrière gaat verkleinen.

Dit blijkt uit onderzoek van Accenture. Uit het rapport, Getting to Equal 2017, blijkt dat de loonkloof verkleind kan worden als vrouwen drie ‘equalizers’ efficiënt tijdens hun loopbaan toepassen en ze door het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld ondersteund worden.

Het toepassen van deze gelijkmakers kan de loonkloof in ontwikkelde markten al in 2044 dichten waarmee het behalen van loongelijkheid met 36 jaar wordt versneld. In opkomende markten, kan het overbruggen van de loonkloof meer dan 100 jaar verkorten, waarbij loongelijkheid wordt bereikt in 2066 in plaats van in 2168. 

'De toekomstige beroepsbevolking moet een gelijke arbeidspoel zijn. De genderkloof is een economische en cruciale concurrentiefactor, die iedereen aangaat. We moeten daarom maatregelen nemen om kansen te creëren voor vrouwen om de kloof sneller te overbruggen,' aldus, Manon van Beek, Country Managing Director Accenture Nederland.

Onderzoek naar loonkloof

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen wereldwijd gemiddeld $100 verdienen waar een man $140 verdient. Bijkomend hebben vrouwen minder vaak betaald werk dan mannen wat bijdraagt aan de ‘onzichtbare loonkloof’ die de economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wederom vergroot. 

In Nederland wordt die loonkloof zelfs voor 44 procent bepaald door het feit dat vrouwen minder uren werken dan mannen. Meer dan een kwart (26 procent) van de gap wordt veroorzaakt door het lagere aantal vrouwen in betaald werk, en 14 procent van de kloof wordt veroorzaakt doordat vrouwen vaker in lager betaalde sectoren werken. 

Ook blijkt dat een aantal kritische factoren de kansen voor vrouwen op een gelijk loon beïnvloed. Nederlandse vrouwelijke studenten zijn namelijk minder snel geneigd om in vergelijking met mannelijke studenten, een studie te kiezen waarbij het potentieel om veel te verdienen groot is (11 procent versus 21 procent), een mentor te hebben (30 procent versus 50 procent) of te streven naar een senior leidinggevende positie (14 procent versus 29 procent). 

Bovendien blijkt dat jonge vrouwen minder snel nieuwe technologieën gebruiken (21 procent versus 50 procent) en minder geneigd zijn om codering en informaticacursussen te volgen (45 procent versus 78 procent).

Versnellende factoren

Het 2017 Getting to Equal onderzoek, welk een vervolg is op het onderzoek uit 2016, benadrukt drie versnellende factoren die vrouwen helpen om de loonkloof versneld te overbruggen. 

•    Digitale vlotheid - de mate waarin mensen gebruik maken van digitale technologieën om te verbinden, leren en te werken.
•    Ambities stellen - de noodzaak voor vrouwen om de lat hoog te leggen, weloverwogen keuzes te maken en proactief hun carrière te beheren.
•    Technologische geletterdheid - de mogelijkheid om digitale en technologische vaardigheden verder te ontwikkelen, net zo snel als mannen. 


Het toepassen van deze factoren, gecombineerd met steun uit het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld, zou de loonkloof al met 35 procent kunnen verminderen in 2030.

'Gendergelijkheid is een essentieel onderdeel van een werkplek, dit betreft ook loon', zegt Pierre Nanterme, Accenture's CEO. 'Het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld hebben allemaal een belangrijke rol te vervullen bij het dichten van de kloof. De samenwerking tussen deze organisaties is dan ook de sleutel tot het faciliteren van de juiste kansen, omgeving en rolmodellen die de weg naar verandering leiden.'
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie