Minder leegstaande kantoren in Nederland

Minder leegstaande kantoren in Nederland

Redactie Baaz
Leegstand in kantoorgebouwen is flink afgenomen in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

Grotere vraag in Amsterdam

Lange tijd stonden veel kantoorgebouwen in Nederland leeg door de voorbije crisisjaren. Maar dankzij een aantrekkende economie steeg het aantal kantooropnames vorig jaar met 25 procent. Tegelijkertijd daalde het aanbod van leegstaande kantoren met 9 procent en belegden bedrijven vaker dan in 2015. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

De hoofdrol in deze ontwikkeling is weggelegd voor Amsterdam. De afzet steeg in de hoofdstad maar liefst met 70 procent. Naast de economie, zetten hogere kwaliteitseisen voor kantoorpanden ondernemers ertoe te verhuizen. Ze ruilden hun oude kantoor in voor een beter pand, met een betere bereikbaarheid en meer voorzieningen.

De grote vraag naar kantoorpanden zorgde opvallend genoeg niet voor duurdere huurprijzen. Alleen voor een paar locaties in Amsterdam zoals het centrum en de Zuidas stegen de prijzen tussen de 5 en 15 procent.

Buiten ring-Amsterdam

Wel is de groei relatief, omdat die vooral opgaat in de Randstad. Opvallend is dat er grote verschillen zijn. Zo nam de vraag naar kantoorpanden juist in de noordelijke provincies af. Ook de groei in Den Haag viel tegen, omdat de overheid weinig nieuwe panden zocht. De groei wordt volgens de NVM vooral veroorzaakt door de zakelijke dienstverlening, handel en industrie, en de automatiseringsbranche.

Daling in het aanbod

Naast de toenemende vraag, speelde ook een lager aanbod een rol in de cijfers.  Drie kwart van de verdwenen kantoren werd omgebouwd tot een woning. Ook werden veel panden gesloopt omdat die sterk verouderd waren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie