Ondernemer, zo geef je het goede voorbeeld!

Ondernemer, zo geef je het goede voorbeeld!

Redactie Baaz

Hoe kan de ondernemer die schoon, mensvriendelijk en winstgevend werkt dienen als succesvol voorbeeld voor andere organisaties?

De auteurs van het boek 'Ondernemen voor transitie' introduceren de transitieaanpak: een manier om ruimte te creeën voor fundamentele verandering binnen een organisatie. 

Door deze aanpak breed toepasbaar te maken voor bestuurders en ondernemers, maken zij het mogelijk dat de voortrekkers van nu de trendsetters van de nabije toekomst worden.  

Opschudden en uitdagen van de sector

Aan bod komen ruime ervaringen die zijn opgedaan binnen het bedrijvennetwerk van MVO Nederland in de sectoren leer, textiel, tuinbouw, maritiem, stedelijke ontwikkeling en chemie. 

In deze sectoren zijn duurzame doorbraken dichterbij gebracht door het opschudden en uitdagen van de sector, het realiseren van iconische innovaties, het vinden van nieuwe belangen en kansen, en door het verbinden tussen de ‘voorhoede’ en de volgers.

Pionierservaringen van de ondernemer uit de praktijk 

Het boek is geïllustreerd met inspirerende verhalen van pioniers in eerlijk en duurzaam ondernemen. Bijvoorbeeld de handelaar in groente en fruit die zich inspant voor de bodemkwaliteit in Afrika. Of een kledinginkoper die een leasemodel voor spijkerbroeken introduceert. Beiden zijn ondernemers die inzien dat de huidige gang van zaken in hun sector niet vol te houden is en die buiten de gebaande paden werken aan werkelijke verandering. 

Het boek biedt lessen en praktische handvatten aan bestuurders, procesbegeleiders, ondernemers en veranderaars voor het versnellen en richtinggeven van de transitie naar een nieuw tijdperk waarin ondernemen anders – en beter – kan.  

Toonaangevend instituut 

Michiel van Yperen is onderwijskundige en werkt als transitiemanager in de sectoren textiel en bouw bij MVO Nederland. Hij is betrokken geweest bij MVO- verbeterprojecten in de textielsector in China en heeft milieuprojecten uitgevoerd in onder meer Mongolië, Chili, Costa Rica, de VS, Bangladesh en Albanië

Chris Roorda en Sophie Buchel zijn beiden werkzaam bij DRIFT, een toonaangevend instituut aan de Erasmus Universiteit Rotterdam dat onderzoek en advies verricht op het gebied van maatschappelijke transities naar duurzaamheid. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie