De kracht van het falen

De kracht van het falen

Redactie Baaz
Nog nooit veranderde de wereld om ons heen zo snel als nu. Om in deze ontwikkelingen niet achterop te raken is het belang van innovatie en risico’s nemen groter dan ooit. Falen hoeft dan geen ramp te zijn.

Met andere woorden: succes is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het loslaten van de angsten en beperkende gedachten die je in je comfortzone houden, zowel voor individuen als organisaties. Maar hoe doe je dat dan? 

Michel Taal ging op zoek naar manieren om zijn eigen lef te vergroten, en dat leidde tot de ontwikkeling van een beproefde methode die hij beschrijft in zijn boek 'Faalkracht'.
 
Taal, succesvol serieel ondernemer en TEDx-spreker, combineerde recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van gamification en evolutionaire psychologie tot een eenvoudige methode om in drie stappen je lef te vergroten door de kracht van gecontroleerd falen te benutten.  

Waarom je falen niet moet vermijden

Taal: ‘Ik kwam tot de conclusie dat lef geen karaktereigenschap is maar een spier, een spier de je kunt trainen. Maar ik kon geen enkele overtuigende methode vinden om mijn lef te vergroten. Ik moest dus een eigen methode ontwikkelen om mijn lefspier te trainen. In eerste instantie was dit voornamelijk een serie van persoonlijke experimenten, maar gaandeweg realiseerde ik me dat ik iets op het spoor was met veel breder potentieel dan mijzelf. 

Stel je voor hoe de wereld eruit zou zien als mensen een manier zouden kunnen vinden om de continue zelfcensuur van ‘dit is vast een dom idee’ of ‘ik kan dit niet’ te doorbreken’.
 
Bij de faalkrachtmethode gaat het erom falen niet te vermijden, maar leer je falen op speelse wijze juist op te zoeken. Door dit ‘gecontroleerde falen’ kun je ervaren dat de meeste angsten ongegrond zijn, en leer je zo je beperkende gedachten te doorbreken. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie