Financiële experts hebben vertrouwen in 2017

Financiële experts hebben vertrouwen in 2017

Redactie Baaz

De overwinning van Trump en de Republikeinen in de Verenigde Staten zorgt voor veel rumoer in de internationale politiek. Toch zien economen de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. Zij hopen dat de nieuwe Amerikaanse regering het aantal beleidsregels zal verminderen en fiscale stimuleringsmaatregelen zal nemen.

Investeerders verwachten dat de Amerikaanse Fed deze week de rente zal verhogen. Zij voorzien echter een geringe stijging, dankzij de goede positie van andere centrale banken in de wereld. Er heerst dan ook een voorzichtig optimisme. In een artikel in de Wall Street Journal spreken financiële adviseurs zich uit over de kansen en risico’s voor investeerders in het jaar 2017. Hieronder geven we hun belangrijkste conclusies.

Bestedingen en investeringen stijgen in 2017

De adviseurs verwachten een bescheiden, langzame groei, zowel voor de VS als voor de wereldeconomie. Het optimisme wordt enigszins getemperd door onrustige aandelenmarkten, stijging van de inflatie en de onzekere politieke situatie die in veel landen is ontstaan door het succes van populistische partijen.

Consumentenbestedingen, overheidsbestedingen en private investeringen zullen stijgen met twee procent. De keerzijde is een kans op prijsstijgingen en loonverhogingen.

Productiekosten in de VS kunnen stijgen door maatregelen van Trump om banen terug te halen naar de VS. De lonen zijn daar immers beduidend hoger dan in China of veel andere landen. Hierdoor kunnen de winsten van Amerikaanse bedrijven onder druk komen te staan.

Kansen en risico’s op internationale aandelenmarkten

De financiële adviseurs schatten in dat aandelen succesvoller zullen zijn dan obligaties. Toch moeten de rendementen niet worden overschat. Door de volatiliteit van de aandelenmarkten is er daarnaast een risico op een heftige stijging van de aandelenprijzen. Denk aan tien tot veertien procent. Zo’n stijging is alleen realistisch als de winsten navenant omhoog gaan.

Niet-Amerikaanse aandelen lijken betere kansen te bieden dan Amerikaanse aandelen, die in de afgelopen jaren overgewaardeerd zijn geraakt. De experts verwachten vooral meer van de Japanse en Europese markten, waar de waarderingen lager zijn. De sterke dollar zorgt er bovendien voor dat Amerikaanse investeerders meer over de grenzen kijken. Ook dit biedt kansen voor Europese en Japanse bedrijven.

We moeten niet bang zijn voor wat hogere rentetarieven en inflatie, volgens de adviseurs. De stijgingen zullen naar verwachting beperkt blijven dankzij een goede werkgelegenheid en gunstige grondstofprijzen. Bovendien hebben stijgingen in het algemeen een gunstig effect op aandelenkoersen. Toch adviseren zij aspirant-huizenkopers om niet te lang te wachten met hun aanschaf.

Het Trump-effect

Donald Trump heeft beloofd de inkomstenbelastingen en diverse federale belastingen te verlagen. De financiële adviseurs zijn afwachtend als het gaat om het waarmaken van die beloftes. De nieuwe president heeft immers, net als iedere president, te maken met het Congres en het Huis van Afgevaardigden. Het is dan ook nog niet duidelijk wat het effect van het presidentschap van Trump op de wereldeconomie zal zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie