3 verzekeringen die iedere ZZP’er moet hebben

3 verzekeringen die iedere ZZP’er moet hebben

Redactie Baaz

Een ongeluk zit in een klein hoekje: het klinkt misschien cliché, maar het is wel degelijk waar. Iedereen veroorzaakt weleens een ongelukje op het werk. Meestal heeft dat geen gevolgen, maar soms moet jouw verzekering er aan te pas komen.

Als je in loondienst bent, dan heeft je werkgever deze verzekeringen voor je geregeld. Als zelfstandige moet je dit allemaal zelf regelen. Daarom hebben we de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje gezet.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering staat met stip op nummer 1. Stoot je per ongeluk een dure vaas om bij een klant of maak je een fout in je werk waar anderen schade van ondervinden? Dan kan dat resulteren in een claim. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen deze risico’s. 

Let er wel op dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak niet alle schade dekt. Veroorzaak je bijvoorbeeld een verkeersongeluk, dan heb je hier in veel gevallen ook een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Lees de polisvoorwaarden dus altijd goed door en bepaal of je nog aanvullende verzekeringen nodig hebt.

2. Rechtsbijstandverzekering

Soms ontstaat er onenigheid tussen jou als ondernemer en een leverancier of opdrachtgever, dit kan zelfs uitmonden in een rechtszaak. In dat geval heb je zo snel mogelijk juridische hulp nodig. Daar zijn kosten aan verbonden en die kunnen hoog oplopen. 

Om jezelf te beschermen, is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten die je maakt tijdens een juridisch conflict. Je kunt dus ook zelf een zaak aanspannen. Dat is het grote voordeel ten opzichte van een zogenoemde beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Die verzekering beschermt je alleen als er een zaak tegen jou wordt aangespannen omdat je een fout hebt gemaakt.  

3. Arbeidsongeschiktheid

Niet werken is een ware nachtmerrie voor ZZP’ers. Zelfs een paar dagen of een week betekent in veel gevallen meteen verlies van inkomsten. Bijna de helft van de ZZP’ers heeft geen financiële buffer of alternatieve inkomsten. Daarom is het belangrijk je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 

Deelname aan een broodfonds kan ook een oplossing bieden. Een broodfonds is een groep ZZP’ers die iedere maand een bepaald bedrag opzij zet. Wanneer je ziek wordt, kan je geholpen worden dankzij de inleg van de andere ondernemers. 

Een andere optie om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk inkomsten mist, is het afsluiten van de ZZP Zorgverzekering. Een aantal zorgverzekeraars, zoals CZ, heeft zich gespecialiseerd in zorg voor zelfstandig werkende Nederlanders. Ze helpen je om fit te blijven. Bijvoorbeeld met de periodieke ZZP Fit-Check. Ook wanneer je onverhoopt ziek bent geworden, krijg je alle ondersteuning. Via onder andere wachttijdbemiddeling en second opinion zorgt jouw persoonlijke ZZP Zorgcoach ervoor dat je snel de hulp krijgt die je nodig hebt. CZ verkort daarnaast de wachttijd gemiddeld met 18 dagen. Zo ben je dus weer snel aan het werk. 

Er zijn trouwens nog meer mogelijkheden om je te beschermen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Deze mogelijkheden staan samen met de voor- en nadelen op een rijtje in de handige whitepaper die CZ speciaal voor ZZP’ers heeft geschreven. 

ZZP’ers vinden verzekeringen vaak duur en lastig. Slechts 25 procent van de zelfstandigen is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en 47 procent heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar het is een must om je te verzekeren tegen grote risico’s. Anders kunnen de kosten je weleens boven het hoofd gaan groeien. Met alle gevolgen vandien. Regel deze zaken dus zo snel mogelijk, zodat je zorgeloos aan het werk kunt, is dan ook het advies van CZ!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie