De transitievergoeding na een doorstart

De transitievergoeding na een doorstart

Redactie Baaz

Als klein jongetje verkocht hij de appels die in de tuin groeide aan de deur en hij wist zich zo te ontwikkelen tot een ware ondernemer. Joop* is een ondernemer in hart en nieren. Het ondernemen zat er al vroeg in.

Joop heeft zich sinds kort toegespitst op het verkopen van zonnepanelen. Volgens Joop een gat in de markt waar op termijn veel geld in te verdienen valt. Joop aast al even op een geduchte concurrent nu hij uit betrouwbare bron heeft vernomen dat deze onderneming op het randje van faillissement balanceert. Joop ruikt als ‘die hard’-ondernemer geld en ziet zijn kans schoon. Hij neemt na het faillissement het gezonde gedeelte van de failliet over en maakt aansluitend een doorstart. Bij Joop ontbreekt alleen de nodige kennis van zonnepanelen. Hij biedt Sjaak* daarom een dienstverband voor de duur van een jaar aan. Sjaak is 49 jaar en werkte ruim 24 jaar voor de failliete onderneming.

Transitievergoeding

Joop ziet het als de perfecte gelegenheid om de kennis van Sjaak gedurende het jaar te behouden en over te dragen op de jongere garde. Ook denkt Joop de flexibiliteit te hebben om zonder financiële gevolgen afscheid te nemen van Sjaak. Dat gebeurt. Kort voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst bedankt Joop Sjaak hartelijk en vriendelijk voor de verrichte diensten en zegt het dienstverband op. Sjaak laat het hierbij niet zitten, maar wenst niet meer terug te keren naar Joop. Hij berust in het eindigen van het dienstverband, maar meent wel aanspraak te kunnen maken op de transitievergoeding. Sjaak meent dat de dienstjaren opgebouwd bij de failliete onderneming bij de berekening van de transitievergoeding moet worden meegenomen. Joop vraagt zich af of dat zo is.

Geen ‘knip’

Als de werkzaamheden bij de failliet nagenoeg hetzelfde zijn als bij de doorstarter, dan wordt er gesproken van opvolgend werkgeverschap. In dat geval brengt het faillissement geen ‘knip’ aan in de arbeidsovereenkomst als het om de transitievergoeding gaat. De dienstjaren bij de failliet worden in dat geval meegenomen in de berekening van de transitievergoeding die de doorstarter moet betalen.

Joop is de Sjaak

Joop zal Sjaak dus de volledige transitievergoeding moeten betalen. Joop is namelijk opvolgend werkgever en verplicht de transitievergoeding te betalen. Daarbij moet hij de jaren van voor de doorstart ook betalen aan Sjaak. Het is een voorbeeld uit mijn praktijk. En zo zijn er meer. Wees dus alert als je een failliet bedrijf overneemt met personeel, want als opvolgend werkgever kan het je duur komen te staan.

*namen zijn gefingeerd

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie