Veel vrienden op Facebook? Dan leef jij langer dan Koos Vriendloos!

Veel vrienden op Facebook? Dan leef jij langer dan Koos Vriendloos!

Redactie Baaz
Het was al bekend dat mensen met een sterk sociaal netwerk langer leven, deze mensen zijn namelijk een stuk gelukkiger dan mensen die geen of nauwelijks vrienden hebben. Maar geldt dat ook voor online vrienden?

Meer vrienden op Facebook = lang en gelukkig leven  

Het antwoord is ja. Dat heeft een onderzoek van de University of California San Diego uitgewezen. Onder de 12 miljoen onderzochte Facebookgebruikers kwamen de mensen met meer online vrienden gezonder en gelukkiger uit de bus. Mensen met maar weinig online vrienden ondervinden het als een negatieve impact op hun mentale en fysieke gezondheid. Met meer Facebookvrienden leef je dus langer.

Haken en ogen 

Er zitten wel een paar haken en ogen aan het verhaal. Allereerst maakt het onderzoek duidelijk dat het wel gaat om vrienden waarmee je in het ‘echte’ leven ook een band hebt. ‘Likes’ en ‘shares’ van vreemden doen vrijwel niks voor je humeur of levensverwachting. Een gigantische achterban aan volgers of een groot aantal likes op een post heeft maar een tijdelijke uitwerking op je gevoel van geluk, maar er zijn geen effecten op de lange termijn.

Onderzoekers werkzaam bij Facebook

Ten tweede is het onderzoek onder andere gedaan door twee auteurs die zelf werkzaam of werkzaam zijn geweest bij Facebook. In een statement laat een van de twee, William Hobbs, weten dat Facebook absoluut geen zeggenschap heeft gehad in het onderzoek. De onderzoekers hadden het positieve resultaat dan ook al lang van tevoren voorspeld.

Scheidingslijn tussen online en offline verdwijnt

Een van de bevindingen van het onderzoek is dat de gemiddelde Facebookgebruiker ongeveer 12 procent minder kans heeft om te overlijden dan iemand die de website niet gebruikt. Gebruikers die regelmatig te vinden zijn op de sociale website en een gemiddelde of grote vriendengroep hebben, ondervinden de meeste voordelen. Volgens The Next Web is het interessant om te zien dat dit onderzoek laat zien dat de scheidingslijn tussen online en offline steeds kleiner wordt.

Lees ook: 10 nuttige Facebook-tips voor bedrijfspagina's 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie