Bedrijven betalen weer minder snel

Bedrijven betalen weer minder snel

Redactie Baaz

Voor het eerst in twee jaar tijd betalen Nederlandse bedrijven facturen minder snel.

Uit de Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat tijdens het derde kwartaal van 2016 bedrijven gemiddeld na 40,9 dagen betaalden. Dat is iets later dan vorig kwartaal. In vergelijking met vorig jaar is de gemiddelde betaaltermijn wel met bijna anderhalve dag verbeterd.  

'Vorig kwartaal moesten we al vaststellen dat het betaalgedrag voor het eerst in twee jaar tijd aan het stagneren was. Dit kwartaal zien we voor het eerst dat het aantal dagen dat een factuur op betaling laat wachten, toeneemt', zegt Peter Schoenmaker, director Sales en Development van Graydon

'Initiatieven die oproepen tot een beter betaalgedrag, vanuit zowel de politiek als het bedrijfsleven, zijn des te meer nodig om de grip om op de trend van een steeds beter betaalgedrag niet te verliezen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ook vooral kleinere bedrijven van voldoende liquiditeit voorzien zijn.' 

Horeca en Vastgoed in top 3 snelste betalers

De gemiddelde betaaltermijn mag dan gestegen zijn ten opzichte van vorig kwartaal, toch onderscheiden een aantal sectoren zich van het totale beeld. Zo is de Horeca (39,1 dagen) sneller gaan betalen dan het vorige kwartaal. 

Deze sector neemt de derde plaats in van sectoren die het snelst betalen, de Vastgoedsector (38,5 dagen) staat op de tweede plaats en de koploper is de Overige dienstverlening (38,0 dagen). Facturen in de Leasebranche laten in het derde kwartaal van dit jaar met 44 dagen het langst op betaling wachten. 

Als we de vergelijking maken met dezelfde periode een jaar geleden dan zien we dat ongeveer de helft van alle sectoren sneller zijn gaan betalen. De verbetering is het grootst in de Vastgoedsector (5 dagen sneller) en de Overige Dienstverlening (5 dagen sneller). De grootste afname van het betaalgedrag noteert Graydon in de IT & Communicatie (4 dagen trager) en Water- en afvalverwerking. Echter tegenover het tweede kwartaal van dit jaar zien we in laatst genoemde sectoren een licht verbetering.

Bedrijven Flevoland betalen langzamer

Op regionaal niveau zien we dat Zeeland met 38,6 dagen nog steeds op kop staat als het gaat om de snelste betalingen. Sterker nog, de provincie betaalt niet alleen anderhalve dag sneller dan de nummer twee (Friesland met 40,2 dagen), de provincie betaalt sneller dan in dezelfde periode een jaar geleden en sneller dan in het vorige kwartaal. 

Dezelfde trend maar dan in negatieve zin zien we terug in de provincie Flevoland, waar facturen met 42,5 dagen niet alleen het langst op betaling wachten. Het betaalgedrag in deze provincie neemt af in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, maar ook ten opzichte van het vorige kwartaal dit jaar.  
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie