Nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen wildlife smokkelwaar

Nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen wildlife smokkelwaar

Redactie Baaz

Elk jaar worden er nog veel te veel producten van bedreigde diersoorten de grenzen over gesmokkeld, vaak zonder ze goed te verstoppen. De Wildlife Crime Tech Challenge is een wedstrijd met als doel technologieën te ontwikkelen om smokkelwaar zo goed mogelijk opsporen. Onlangs zijn de vier winnaars bekendgemaakt.

Wildlife smokkelwaar is nog altijd een erg lucratieve business. De hoorn van één neushoorn kan bijvoorbeeld al $ 13.500,- per kilo opleveren en de totale illegale wildlife markt is naar schatting zo'n negentien miljard dollar waard. De Wildlife Crime Tech Challenge is een wereldwijde wedstrijd, die deelnemers vroeg om innovatieve oplossingen te bedenken om deze illegale handel tegen te gaan.

Automatisch pakbononderzoek

Het New England Aquarium heeft een systeem ontwikkeld dat alle pakbonnen van verscheepte zeedieren digitaal te analyseren en zo een inschatting te geven welke verzending een extra controle moet krijgen. Momenteel moeten douanebeambten zelf handmatig alle documenten doorspitten om te controleren of er geen verdachte afzenders, locaties of andere opvallende zaken op staan voordat ze besluiten een controle uit te voeren. Dit systeem doet dat papierwerk automatisch voor de douaniers zodat ze meer, en gerichtere controles kunnen uitvoeren.

 

Interface om het gat in de handhaving te dichten

Veel handel gaat online en vaak, als dit al wordt opgemerkt, wordt er niet veel met die informatie gedaan. De New York University heeft een userinterface ontwikkeld waardoor retailers, verzamelaars en handhavers snel met elkaar in contact gebracht kunnen worden zodat overtreders snel opgespoord kunnen worden.

 

Stropers hotspots genetisch in kaart brengen

Er worden zeer veel schubdierachtige gestroopt, maar er is nog erg weinig bekend over de locaties waar deze dieren vandaan komen. De universiteit van Washington wil door middel van DNA-analyse van onderschepte ladingen, in kaart brengen waar de schubdierachtige vandaan komen om zo lokale handhavers te helpen om grote vangsten tegen te gaan.

 

Mondiaal klokkenluidersprogramma

In de afgelopen decenia is de illegale handel in wildlifeproducten enorm gestegen en is daarom een interessante tak voor de georganiseerde misdaad. Het Nationale klokkenluiderscentrum van de Verenigde Staten wil daarom een globaal programma opstarten. Het doel van dit programma is ervoor zorgen dat het lucratiever wordt om misstanden aan te kaarten dan eraan mee te doen. Het centrum wil dit voor elkaar krijgen voor de mogelijkheid te krijgen om vliegtuigen in beslag te nemen en beloningen van miljoenen uit te delen aan klokkenluiders.

 

De vier winnaars krijgen in totaal $ 900.00,- om hun projecten verder te ontwikkelen en de smokkel in illegale dierlijke producten tegen te gaan.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Wildlife Crime Tech Challenge.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie