Buitenlandse dochters slecht voor brutowinst bedrijven

Buitenlandse dochters slecht voor brutowinst bedrijven

Redactie Baaz
De brutowinst van niet-financiële bedrijven was in het eerste kwartaal bijna hetzelfde als in het eerste kwartaal 2015. Wat was de buitenlandse invloed?

Bij de binnenlandse activiteiten verbeterde het resultaat, maar een verslechtering bij de buitenlandse dochterondernemingen drukte de winst. 

Alle niet-financiële bedrijven samen hebben 49,2 miljard euro brutowinst behaald in het eerste kwartaal van 2016. Dat is 0,1 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Het resultaat uit binnenlandse productieactiviteiten (het bruto exploitatieoverschot) kwam uit op 44,7 miljard euro, tegen 43,8 miljard euro een jaar eerder. De toegevoegde waarde (grofweg het exploitatieoverschot plus de lonen en sociale premies) nam toe. Aan lonen waren de bedrijven meer kwijt dan vorig jaar, meldt CBS.

Minder winst buitenlandse dochters

Bij buitenlandse dochters was de brutowinst in het eerste kwartaal 5,5 miljard euro. Dit is 1,7 miljard euro lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De brutowinst bij buitenlandse dochterondernemingen daalde vorig jaar ook al. In vergelijking met begin 2014 lag de brutowinst 2,8 miljard euro lager.

Winstquote ongeveer gelijk

De winstquote, het aandeel van het bruto exploitatieoverschot in de bruto toegevoegde waarde, is ongeveer hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2015: de relatieve stijging van het bruto exploitatieoverschot was gelijk aan de stijging van de toegevoegde waarde. Op jaarbasis is de winstquote hoger dan een jaar eerder.

De bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal 2,4 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Vooral bij reisorganisaties, de elektrische/elektronische industrie en de transportmiddelenindustrie was de toegevoegde waarde hoger.

De hogere toegevoegde waarde was vooral het resultaat van een hogere productiewaarde (1,4 miljard euro meer dan een jaar eerder). Het intermediair verbruik (de productiekosten aan goederen en diensten) was 0,8 miljard euro lager.

Meer langlopende leningen afgesloten 

Niet-financiële bedrijven hebben in het eerste kwartaal van 2016 per saldo meer langlopende leningen – met een looptijd van langer dan een jaar- afgesloten dan afgelost. Dat is voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2013. Per saldo werd voor 1,6 miljard euro aan langlopende leningen afgesloten bij banken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie