'Wet DBA vermindert schijnzelfstandigheid niet'

'Wet DBA vermindert schijnzelfstandigheid niet'

Redactie Baaz

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is sinds een maand ingevoerd. Doel: schijnzelfstandigheid te verminderen. Wat zijn de eerste reacties?

Schijnzelfstandigheid niet minder

Sinds 1 mei 2016 is De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers afgeschaft en vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en hierbij behorende modelovereenkomsten. 

De introductie van de Wet DBA is met name ingezet om schijnzelfstandigheid te verminderen. Onderzoek wijst uit dat ruim 68 procent van de ondernemers verwacht dat door de introductie van de Wet DBA de schijnzelfstandigheid niet vermindert.  

Relatie opdrachtgevers en zzp'ers

De wet DBA regelt de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers en moet ervoor zorgen dat het financieel risico eerlijker verdeeld wordt, als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Waar het risico eerst bij de zzp’er lag, is dit nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Leidt de nieuwe wet tot de beoogde vermindering van schijnzelfstandigheid van zzp’ers?

Geen afname schijnzelfstandigheid

De Ondernemerstraining heeft onderzoek gedaan naar de verwachte consequenties voor ondernemers. Er werden 400 zelfstandig ondernemers ondervraagd, waarvan het merendeel werkzaam is in de zakelijke dienstverlening. De meerderheid van de respondenten (81,5 procent) maakte gebruik van de VAR verklaring. Een groot deel van de respondenten verwacht dat de schijnzelfstandigheid niet zal afnemen door de Wet DBA, dit aantal ligt op maar liefst 68,2 procent. 

De Ondernemerstraining

De Ondernemerstraining is een landelijk initiatief waar meerdere partijen in meedoen als kennispartner. Doel is om ZZP’ers en MKB ondernemers  te ondersteunen bij de start van hun bedrijf dan wel bij de verdere groei en ontwikkeling van hun bedrijf. Via een online interactieve training en via business en coaching events. 

De Ondernemerstraining is een initiatief van Yellow Walnut en WijStarten.nl en heeft partners als ABN Amro, KPN, DTG, Freelance.nl, Alfa Accountants & Adviseurs, Qredits en DutchCowboys. In 2016 doen naar verwachting ruim 10.000 ondernemers mee aan De Ondernemerstraining.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie