Hoe financier je een startup?

Hoe financier je een startup?

Redactie Baaz
Je hebt een prachtig en bovenal innovatief idee waarmee je de wereld wil veroveren. Je mist echter een startkapitaal waarmee je de onderneming goed van de grond kunt krijgen.

In dat geval kun je overwegen om geld te lenen. Dat is als beginnend ondernemer zonder vaste inkomsten niet altijd makkelijk. Lukt het niet om een lening af te sluiten, dan zijn er alternatieven als subsidies of crowdfunding.

Geld lenen

Om een beginnende onderneming te financieren, zul je het eerst denken aan geld lenen bij een bank. De bank zal in dat geval een ondernemingsplan vereisen. Hierin schets je een beeld van de onderneming, van jezelf als ondernemer, van het product of dienst die je wil gaan leveren en hoe winstgevend je dienst of product is. Ook moet je iets vertellen over de markt en de concurrentie. Omdat je nog geen omzet behaalt en winst maakt, is er nog geen sprake van een vaste inkomstenbron. 

Dit is een groot risico voor banken omdat die daardoor geen garantie hebben dat je de lening kunt terugbetalen. Gelukkig beseft de overheid in toenemende mate hoe belangrijk innovatieve startups zijn en wordt geld lenen daarom wel gestimuleerd, bijvoorbeeld via zogeheten Qredits, waaraan grote banken als ING, ABN AMRO en Rabobank meedoen. Bij deze leenvorm staat de overheid garant voor jou als startende ondernemer. Een alternatief is de zogenoemde Borgstellingsregeling MKB Kredieten (BMKB). Ook hier staat de overheid garant voor een groot deel van de bedrijfsfinanciering.

Hoeveel kan ik lenen?

Een belangrijke vraag bij het afsluiten van een krediet is: hoeveel kan ik lenen? Bij Qredits varieert dit van een microkrediet van maximaal 50.000 euro tot een MKB-krediet van maximaal 250.000 euro.

Subsidies

Heeft jouw startup een product of dienst met een uitstekend marktperspectief? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Innovatiekrediet van de overheid. Deze subsidie is bedoeld om de innovatiekracht in Nederland te stimuleren ten behoeve van de economische groei. 

Het Innovatiekrediet is daarom bedoeld voor bedrijven die innoveren op het gebied van de technische ontwikkeling van een bepaald product of een belangrijk potentieel medicijn. Daarnaast ondersteunt de overheid startende ondernemers via de zogenoemde Startup Box, waarmee jouw startup in elke fase van de ontwikkeling kan worden ondersteund via diverse overheidsprogramma's.

Durfkapitaal en crowdfunding 

Lukt geld lenen niet en heb je ook geen recht op subsidie, maar ben je wel overtuigd van het product of de dienst die je wil leveren? Mogelijk zijn vermogende derden bereid om te investeren in jouw jonge bedrijf. Met durfkapitaal kun je de onderneming zo toch van de grond krijgen, in ruil voor een deel van de opbrengst of winst op termijn of aandelen voor de investeerder. 

Een andere optie is crowdfunding. In dit geval is er geen directe financiële tegenprestatie, maar kiest een crowdfunder ervoor om in jou te investeren omdat die zo als het ware ambassadeur wordt van de nieuwe onderneming en dit een mooie reclame is. Online zijn er steeds meer crowdfunding marktplaatsen waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen vinden.

Blijf op de hoogte

Ben je startend ondernemer en wil je op de hoogte blijven van al het laatste nieuws over startups? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je weet precies wat er speelt op het gebied van ondernemerschap.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie