Haal rendement uit je vermogen

Haal rendement uit je vermogen

Redactie Baaz
Als ondernemer moet je natuurlijk rekening houden met je oude dag. Sommige ondernemers doen dat middels een pensioenfonds of verzekeraar, en anderen kiezen ervoor om hun oude dag zelf te regelen met rendement op hun eigen vermogen. Maar hoe behaal je tegenwoordig nog rendement op dat vermogen, nu de spaarrente ongekend laag ligt?

Voor veel mensen met een persoonlijk vermogen was sparen lange tijd een van de meest voor de hand liggende manieren om rendement te halen uit dat vermogen. Inmiddels is dat volledig veranderd door de dalende spaarrentes. Een particulier moet immers belasting betalen op vermogen, en in 2017 was dit bij een vermogen tot €100.000 een inkomstenbelasting van 30 procent op een ‘fictief’ rendement van 2,9 procent.

Met andere woorden, de overheid gaat er vanuit dat je op dit vermogen een rendement behaalt van 2,9 procent (bij hogere vermogens wordt dat fictief rendement hoger) en daar betaal je inkomstenbelasting over. Maar het daadwerkelijke rendement van een spaarrekening ligt veel lager. Geen wonder dus dat mensen op zoek gaan naar manieren om meer te verdienen aan hun geld.

Sparen in je onderneming

Er is nog een andere manier van sparen dan het geld op je persoonlijke rekening zetten: sparen in je onderneming. Dat heeft een groot voordeel: de belasting op vermogen wordt voor bedrijven verrekend in box 1, en dat betekent dat je belasting betaalt op het daadwerkelijke rendement van je spaargeld, en geen fictief rendement van 2,9 procent. Op die manier wordt sparen met lage rente een minder kansloze bedoeling.

Er zit wel een addertje onder het gras: je mag namelijk niet zomaar privégeld overzetten naar je bedrijf. Daar moet een goede reden voor zijn. Geld dat je met je onderneming verdient kun je natuurlijk wel gewoon gebruiken om te sparen binnen je bedrijf.

Beleggen

Beleggen is een goede optie om meer rendement uit je vermogen te halen. Steeds meer mensen wagen zich op de aandelenmarkt. Je moet wel bereid zijn om een risico te nemen. Als je wakker gaat liggen van fluctuerende koersen, dan is beleggen misschien niet voor jou weggelegd.

Actief vs. passief beleggen

Mensen die graag een gokje wagen en het leuk vinden om de beurs in de gaten te houden, zijn snel geneigd zich actief met hun aandelen bezig te gaan houden. Ook apps en diensten die aandelenhandel toegankelijk  proberen te maken voor een breed publiek presenteren het als een spelletje.

Aandelen kopen van bedrijven waarvan je denkt dat ze gaan groeien en verkopen van bedrijven die achteruit gaan. De verleiding is groot om te zoeken naar zogenaamde glamourstocks, hippe bedrijven die snel een hoge beurswaardering krijgen maar die vaak nog helemaal geen winst maken.

Zulke agressieve handel geeft misschien een kick, maar het is zeker niet de meest verantwoordelijke manier om te beleggen. Wie dit doet, moet het dan ook eerder zien als hobby dan als een manier om rendement te  behalen. De meeste studies zijn het er wel over eens dat maar weinig mensen erin slagen veel geld te verdienen met aandelenhandel.

Zelfs bij experts speelt geluk een zeer grote rol. Bovendien verkijken veel particulieren zich op de transactiekosten die met de handel gemoeid gaan. Om na die kosten nog enig rendement over te houden, moet je met flinke bedragen handelen. Denk aan duizenden euro’s per transactie.

Lange adem

Om rendement te halen uit je vermogen loont het vaak beter om te beleggen voor de lange termijn. In feite verdien je dan niet aan koerswisselingen, zoals je met aandeelhandel probeert te doen, maar haal je vooral rendement uit dividend. Het loont daarom om te investeren in valuestock, bedrijven met een lage beursnotering maar stabiele winsten. Spreiding is daarbij eveneens van groot belang, zodat je het risico vermindert. Voor de meeste leken is een passieve langetermijnbelegging in een beleggingsindexfonds de beste optie omdat dit erg gespreid is en de kosten laag zijn.

Sparen of beleggen?

Een lage rente op je spaargeld betekent niet per definitie dat het ongunstig is om te sparen. Andere factoren die meespelen zijn natuurlijk de belasting die je over je vermogen betaalt, maar ook inflatie is van belang. In 2016 was de inflatie bijvoorbeeld zo laag dat zelfs de zeer lage spaarrente voor een klein maar duidelijk rendement zorgde. Omgekeerd heb je aan een spaarrente van 7 procent weinig wanneer je met een inflatie van 10 procent te maken zou hebben.

Inmiddels stijgt de inflatie weer, maar de rentes stijgen niet mee. Sparen wordt dus op de korte termijn steeds minder aantrekkelijk. Maar de lage rente heeft ook invloed op de beurs. De aandelenprijzen zijn op dit moment hoog. Dat is niet gek aangezien de lage rente meer mensen de beurs op drijft. De kans bestaat dat dit gecorrigeerd wordt zodra de rente weer omlaag gaat.

Realiseer je dus dat de lage rentes waarschijnlijk slechts tijdelijk zijn en dat dit niet per se het meest gunstige moment hoeft te zijn om met veel geld de aandelenmarkt op te stappen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie