Europese betalingsmoraal bedrijven steeds beter

Europese betalingsmoraal bedrijven steeds beter

Redactie Baaz
Dat het goed gaat met de economie wisten we al. Het uit zich nu ook in betere betalingscondities en minder afschrijvingen van bedrijven.

Werd vorig jaar nog ruim 2,1 procent van alle omzet afgeschreven door rekeningen die niet betaald werden, is dat nu nog maar 1,5 procent. Dit komt neer op zo’n 3,2 miljard euro die terugvloeit in de Nederlandse economie. Ook de gemiddelde betalingstermijnen lopen terug. Gemiddeld worden rekeningen 4 dagen eerder betaald. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Payment Report van Intrum.

Minder terughoudend in groei

Late betalingen zorgen nog wel steeds voor druk op de liquiditeit van bedrijven, maar in veel mindere mate. Gaf vorig jaar 37 procent nog liquiditeitsproblemen op als reden voor te laat betalen, is dat nu nog maar 25 procent. De gunstige condities zorgen ook voor minder belemmeringen voor groei. Bedrijven zijn minder terughoudend in het aannemen van nieuw personeel en ook zorgt het voor minder ontslagen.

Waar 60 procent van de bedrijven eerst nog late betalingen weten aan de financiële problemen van hun debiteuren, geeft nu nog 49 procent dit aan. Meest genoemde oorzaak voor te late betalingen is nog steeds de financiële inefficiëntie van bedrijven. De overheid staat nog immer te boek als de meest late betaler. Deze betaalt pas na 35 dagen de rekening. Bedrijven onderling betalen elkaar gemiddeld na 28 dagen, consumenten betalen gemiddeld na 17 dagen hun rekening.

Invoeren privacywetgeving kost miljarden

De nieuwe privacywetgeving – Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is vrijdag 25 mei ingevoerd. Het European Payment Report heeft bedrijven op Europees niveau gevraagd naar de kosten die gepaard gaan met de aanpassingen om te voldoen aan deze wet. In totaal zijn deze kosten voor heel Europa beraamd op 198 miljard. Per MKB onderneming kost het gemiddeld 8.000 euro. Daarnaast laat het onderzoek zien dat bijna een kwart (22 procent) van de Nederlandse bedrijven nog nooit van de AVG gehoord heeft.

Bedrijven zien niets in cryptomunten

Gevraagd werd ook naar het gebruik van cryptomunten zoals de Bitcoin. Het onderzoek wijst uit dat dit nog weinig gangbaar is. 98 procent van de bedrijven accepteert geen betalingen in Bitcoins of andere cryptomunten. Slechts 2 procent accepteert ze al en nog eens 2 procent is dat maar van plan in de toekomst te zullen doen.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie