Vier IoT-cases in het bedrijfsleven
Vier IoT-cases in het bedrijfsleven

Vier IoT-cases in het bedrijfsleven

Redactie Baaz
Ze verschijnen overal: producten die slim met elkaar kunnen communiceren via het internet. Ze zijn er niet alleen voor consumenten. Dat ook het bedrijfsleven weet hoe ze het Internet of Things (IoT) en ook de networked economy slim kunnen inzetten, bewijzen deze vier voorbeelden.
  • Yellow River Conservancy Commission in China

    In China, de Zhengzhou rivier is net zo belangrijk als de Nijl in Egypte. Daarom is het essentieel dat de rivier blijft stromen. De Yellow River Conservancy Commission, onderdeel van het ministerie van waterbeheer is hiervoor verantwoordelijk. Zij plaatsten sensoren langs de 700 kilometer lange rivier. De informatie die de sensoren verzamelen, monitort de commissie real-time via een dashboard. Daardoor zien ze direct als er ergens een ontstopping ontstaat en kunnen ze beter voorspellen wanneer er kans is op overstroming. En dat betekent dat de schade bij overstromingen beperkt blijft.  

  • Florida Hospital Celebration Health

    Het IoT kan de gezondheidszorg radicaal veranderen. Het Florida Hospital Celebration Health ziekenhuis test de mogelijkheden. De organisatie heeft een campus waar verplegers en patiënten badges dragen die bijhouden waar iedereen zich bevindt, in real-time. Daardoor is bijvoorbeeld duidelijk of een patiënt voor de operatiekamer wacht, of al onderweg is naar zijn kamer. Er is dus meer transparantie en duidelijkheid. Daarnaast toont de data inmiddels ook aan welke patiënt meer zorg nodig heeft tijdens verblijf op de campus. Zo weet het ziekenhuis dat singles, veelal minder zorg krijgen van hun eigen omgeving en zodoende meer zorg nodig hebben van verplegend personeel. Zij zullen uiteindelijk ook een ander zorgplan krijgen.

  • Haven van Hamburg

    De haven van Hamburg ontvangt jaarlijks tienduizend schepen en verwerkt negen miljoen containers. Maar het probleem is dat steeds meer boten willen aanmeren in de haven. Goed voor de business, maar de capaciteit loopt tegen zijn grenzen aan. De haven ligt in het centrum van de stad. Uitbreiden is dus geen optie. Daarom moet het optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Alleen diegenen die op dat moment in de haven moeten zijn, mogen er zijn. De rest niet.

    Om dit te bewerkstelligen communiceren vrachtwagens, boten, containers en zelfs verkeerssystemen met elkaar via het internet. Hierdoor gaan bruggen tijdig open wanneer een bepaald schip in aankomst is. Verkeer op de weg wordt omgeleid om files te voorkomen en vrachtwagenchauffeurs weten precies waar ze moeten lossen en parkeren. Het IoT maakt de haven dus efficiënt en eenvoudig te managen.

  • SK Solutions in Dubai

    Eind jaren negentig ontstonden er in de stad Dubai steeds meer imposante gebouwen, waaronder het hoogste gebouw ter wereld: de 828 meter hoge Burj Khalifa. Met al die bouwervaring is het niet verwonderlijk dat het hoofdkantoor van softwarebedrijf SK Solutions in Dubai staat. Het bedrijf richt zich op bouwveiligheid. Ze plaatsen op machines sensoren en verzamelen data. Denk aan informatie omtrent windsnelheid, gewicht, temperatuur, bewegingen en locatie. Het IT-bedrijf ontwikkelde op basis van die verzamelde informatie software die bouwers real-time inzicht geeft in allerlei complexe bouwprocessen. Daardoor kunnen ze sneller bouwen en is er 30 procent minder tijdverlies aan het onnodig stoppen van werkzaamheden. Het belangrijkste is uiteraard dat het leidt tot een veiligere bouwplaats.

Het IoT (en de networked economy waarin we leven) levert deze bedrijven verschillende voordelen op. Zo zijn bedrijfsprocessen beter beheersbaar en levert het tijd- en geldbesparing op. Efficiëntie en effectiviteit zijn dus zeker redenen om investeringen te doen in slimme, online toepassingen en software. Voor zowel grote organisaties als middelgrote enterprise organisaties.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie