De kogel is door de kerk

Tweede Kamer stemt voor betere betaaltermijnen ondernemers

De organisatie ONL voor Ondernemers kan terugkijken op een succesvolle dag. De Tweede Kamer heeft vrijwel unaniem ingestemd met de initiatiefwet van Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) om extreem lange betaaltermijnen tegen te gaan.

Alle grote politieke partijen stemden voor het wetsvoorstel. Deze wet is op initiatief van ONL tot stand gekomen. Het is volgens de organisatie eindelijk gelukt om op dit taaie onderwerp voor ondernemers daadwerkelijk iets te veranderen. 

Er wordt al 20 jaar gediscussieerd, maar vandaag is een mijlpaal bereikt. De verwachting is dat de betaaltermijnen tussen bedrijven onderling korter worden. Dit is volgens ONL goed voor de economie en leidt tot gezondere handelsrelaties.

Tweede Kamer wil sluiproute dichten

De Tweede Kamer stemde in met het dichten van een sluiproute in de huidige wet. Door een uitzonderingsbepaling konden grote bedrijven betaaltermijnen afdwingen die konden oplopen tot wel 120 dagen. 

Het is in Nederland echter normaal om binnen 30 dagen een factuur te voldoen. De nieuwe wet versterkt de juridische positie van leveranciers. Zij staan sterker bij onderhandelingen omdat zij weten dat hun afnemer een betaaltermijn niet meer eindeloos kan oprekken.

Zodra ook de Eerste Kamer haar goedkeuring aan de wet geeft, kan de wet in werking treden op 1 juli 2017.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie