Studenten leren over sociaal ondernemerschap

Studenten en bedrijfsleven werken samen aan duurzame samenleving

Bart Remmers
Van 24 april tot 8 mei worden studenten warm gemaakt om zich een studiejaar in te zetten voor Enactus, een wereldwijd netwerk van studenten, het hoger onderwijs en leiders uit het bedrijfsleven.

Het gaat om leiderschap, verantwoordelijkheid en kansen zien; competenties die gewild zijn op het CV. Studenten leren door te ondernemen meer over zichzelf en over hoe ze in hun omgeving staan. 

Enactus is een wereldwijd netwerk van studenten, het hoger onderwijs en leiders uit het bedrijfsleven dat samen actie onderneemt om levens te veranderen en een betere en duurzame samenleving mogelijk te maken. In Nederland zijn vijfhonderd studenten - naast hun studie - actief. 

Studenten kunnen solliciteren naar een bestuursfunctie, een rol binnen een bestaande sociale onderneming of zelf een bedrijf opzetten. Om de studenten meer te leren over sociaal ondernemerschap en de initiatieven sneller te laten groeien biedt Enactus twee programma’s aan. Eén voor de startende ondernemingen (‘incubator’) en één voor de ondernemingen die klaar zijn om te groeien (‘accelerator’).

Er zijn al diverse bedrijven voortgekomen uit Enactus zoals Baking Power, Energiekliek en De Buren Bakken. De laatste als innovatie binnen een sociale organisatie.  

Studenten helpen maatschappij

Enactus biedt studenten de kans zich te ontwikkelen tot leiders die oog hebben voor de maatschappij en weten wat er speelt. Zo kreeg Geertje van Keulen (foto) zes jaar geleden een flyer over Enactus. De student Communicatie- en Informatiewetenschappen werd nieuwsgierig. Ze kreeg zoveel kansen als hoogopgeleide student, hoe kon ze iets doen voor de mensen die het minder treffen? 

Enactus bood haar de mogelijkheid om dat te ontdekken. 'Door onderdeel te zijn van sociale projecten, werden abstracte begrippen zoals samenwerken, sociaal ondernemen en impact creëren concreet. Teamwerk, de vele trainingen, coaching- en feedbacksessies hebben mooie inzichten gegeven. Waar krijg ik energie van? Waar ben ik goed in? Waar kan ik aan werken? Enactus gaf mij dan ook het laatste zetje om mijn bedrijf De Theeduif door te zetten. Durf een nieuwe uitdaging aan te gaan', aldus Geertje.
 
Geertje werkt inmiddels als communicatie professional bij Philips Benelux en runt daarnaast haar eigen onderneming. Kijk naar de video hieronder voor meer uitleg over Enactus.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart