Producenten industrie in mineur

Bart Remmers
Het producentenvertrouwen daalde van 6,6 in juli naar 5,4 in augustus. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun orderportefeuille.

Ondanks twee dalingen op rij ligt het vertrouwen van de industriële producenten ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7), meldt het CBS.

​Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten in de industrie waren in augustus vooral minder positief over hun orderportefeuille en over de productie in de komende drie maanden. Ook hun oordeel over de voorraden gereed product verslechterde.

Voorraden industrie

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn echter in augustus 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart