Kim Minten over ondernemen

Niets zo veranderlijk als het leven van een ondernemer

ZZP
Kim Minten
Ik ben nu anderhalf jaar zelfstandig ondernemer en er hebben al zoveel veranderingen plaatsgevonden. En ik denk, nee ik weet, dat ik hierin geen uitzondering ben. Vaak begint een zelfstandig ondernemer als eenpitter. Waarom ook niet?

In het begin kun je alles zelf nog doen. Mits je dat natuurlijk wilt. Ik ben zelf na zes maanden al gaan samenwerken met een andere virtueel assistent. Waarom? Ik had en heb nog steeds de ambitie om te groeien met mijn onderneming. En dat kan ik niet alleen. Bovendien heb ik een bepaalde expertise, maar er zijn ook zaken die ik totaal niet leuk vind of niet kan. Ik ervaar nu hoe fijn het is dat iemand me daarin ondersteunt.

Website als online visitekaartje

De groei van de onderneming en de uitbreiding van het team zijn voorbeelden van veranderingen. Mijn website is een ander voorbeeld. De manier waarop ik me online profi leer is continu in beweging en daardoor verander ik mijn site ook regelmatig. Toen ik begon met mijn onderneming, had ik nog geen helder beeld van mijn missie en visie. In grote lijnen wist ik het wel, maar absoluut niet tot in detail. Bij mijn eerste website was mijn uitgangspunt wat ik zelf mooi vond en wilde uitstralen. Op dit moment ben ik al bezig met mijn derde website. Ik weet nu pas wat belangrijk is op een site. Vanaf het begin van mijn zelfstandig ondernemerschap weet ik exact wat ik wil uitstralen. Maar ik voel nu pas aan wat de behoefte is van mijn (potentiële) klanten, wat zij willen zien en lezen.

Vaste mindset en groeimindset

Mijn werkplek is mijn meest recente verandering. Waar ik tot voor kort vijf dagen per week vanuit huis werkte, heb ik er nu toch bewust voor gekozen om regelmatig op locatie te werken. Op die manier ontmoet ik nieuwe mensen en doe ik inspiratie op. De uitbreiding van mijn team, mijn website en mijn werkplek zijn onderhevig aan verandering, maar wat misschien nog wel vaker verandert, en in ieder geval de grootste impact heeft, is mijn mindset. Ik las laatst in een artikel dat iedereen een vaste en een groeimindset heeft. Bij een vaste mindset geloof je dat je kwaliteiten, eigenschappen en intelligentie vaststaan. Bij een groeimindset ga je er vanuit dat je beter kunt worden en ben je altijd op zoek naar uitdagingen.

Altijd op zoek naar uitdaging

Ik weet zeker dat ik een groeimindset heb. Voordat ik zelfstandig ondernemer werd, geloofde ik meer in een vaste mindset, maar nu ben ik volledig omgeslagen. Ik heb nu ervaren dat ik mijn expertise kan uitbreiden en dat ook mijn eigenschappen kunnen veranderen. Ik weet wel bijna zeker dat elke (succesvolle) ondernemer zich herkent in de groeimindset. Want geen enkele ondernemer gaat toch een uitdaging uit de weg? Of zoals Albert Einstein het verwoordde: "If you always do what you always did, you will always get what you always got".

Welke veranderingen heb jij onlangs meegemaakt?

afbeelding van Kim Minten
Door: Kim Minten

Kim Minten | Zelfstandig ondernemer zonder personeel

Sinds december 2014 is Kim Minten werkzaam als virtueel assistent. Ze is zelfstandig ondernemer zonder personeel. In Baaz vertelt ze over haar bevindingen als zzp’er. www.kimminten.nl

Bekijk alle artikelen van Kim