Ondernemers lopen opdrachten mis

Meldpunt voor ondernemers met problemen systeem modelcontracten ZP'er

ZZP
Bart Remmers
ONL voor Ondernemers en het CDA openen een meldpunt voor ondernemers die problemen ervaren met het systeem van modelcontracten voor zelfstandig professionals.

Sinds de invoering van de wet DBA ontvangen zowel ONL als het CDA veel signalen dat ondernemers opdrachten mislopen. Opdrachtgevers worden huiverig om gebruik te maken van de diensten van zelfstandig professionals en het systeem is zeer ingewikkeld geworden. 

Ondernemers kunnen contracten vooraf aan de Belastingdienst ter beoordeling voorleggen. Van de 4700 ingediende verzoeken aan de Belastingdienst is nog geen 10 procent goedgekeurd. Om inzicht te krijgen in de problematiek heeft Staatssecretaris Wiebes (financiën) een meldpunt geopend bij de belastingdienst.
 
ONL en het CDA hebben geen vertrouwen in een meldpunt dat is ondergebracht bij dezelfde instantie die uiteindelijk ook moet controleren of er sprake is van een arbeidsrelatie en of iemand voor de inkomstenbelasting ondernemer is. De Belastingdienst vraagt ondernemers naar hun Burger Service Nummer en het is daarom zeer waarschijnlijk dat een grote groep ondernemers hun problemen bij het gebruik van de modelcontracten niet durft te melden.

Meldpunt elders onderbrengen

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) verzocht de regering per motie al het meldpunt elders onder te brengen en de meldingen te anonimiseren. ONL is eveneens van mening dat klachten anoniem gemeld moeten worden. Daarom hebben het CDA en ONL een eigen DBA-meldpunt geopend, waar vertrouwelijkheid en anonimiteit gegarandeerd wordt.

ONL en het CDA vragen ondernemers hun specifieke casus door te geven, middels een klachtenformulier. Hierbij wordt gevraagd naar de omstandigheden en de bedrijfsspecifieke situatie. Voor zowel opdrachtnemers (zelfstandig professionals) als opdrachtgevers (bedrijven die zelfstandig professionals inzetten) is hier een klachtenformulier te vinden.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart