Kerstpakketten sturen mag weer, maar doe dat wel op de slimste manier

Kerstpakketten sturen mag weer, maar doe dat wel op de slimste manier

Redactie Baaz
Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest bij veel bedrijven: de traditionele kerstpakketten. Een teken van waardering voor het harde werk dat je werknemers elke dag voor het bedrijf verzetten, maar soms ook een logistieke nachtmerrie. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Tijdens de jaren van magere tijden waarin waarschijnlijk ook uw bedrijf de broekriem enigszins moest aanhalen, zijn er bij veel ondernemingen talloze besparingen doorgevoerd die hen door de zwaardere tijden moest helpen. Het kerstpakket in de ban doen was voor velen een relatief makkelijke en logische besparing, waardoor werknemers het op veel plekken jarenlang zonder hebben moeten doen.

Die storm lijkt echter voorbij, en de meeste ondernemers gaat het tegenwoordig weer voor de wind in Nederland. Dat is fijn voor hen, maar ook voor het personeel. Het kan zeker geen kwaad om je mensen na jarenlang om offers vragen weer eens goed in het winterzonnetje te zetten. En hoe kan dat nou beter dan hen weer eens te verrassen met een prachtig kerstpakket? Want ja, na de sobere jaren mag dat eindelijk weer!

Voor veel grote en middelgrote bedrijven is het weggeven van die pakketten echter nog niet zo simpel. Als iedereen op één locatie zit is het allemaal niet zo lastig om ieder zijn verzameling aan kerstpresentjes te geven, maar hoe doe je dat als je het over meerdere plekken moet verspreiden? Het inpakken lukt nog wel, maar hoe krijg je alles waar het heen moet? Nee, dat is soms nog niet zo makkelijk.
Bij het rondsturen van de pakketjes zit je eigenlijk altijd met twee dingen: het moet onbeschadigd aankomen en het liefste zo goedkoop mogelijk. De crisis mag dan voorbij zijn, maar dat is natuurlijk nog geen reden om niet meer slim te besparen waar dat kan. Die twee punten lijken op het eerste gezicht lastig te verenigen, maar gelukkig zijn er oplossingen om dat toch voor elkaar te krijgen.

Verpakkingsmateriaal is hier het sleutelwoord waar het allemaal om draait. Afhankelijk van wat en hoeveel je verstuurt, zal je namelijk al snel goede rekfolie en degelijke bubbelenveloppen nodig hebben. Dat klinkt misschien niet meteen als de gouden tip, maar dat is het wel. Beide dingen zijn namelijk ideaal om de pakketjes onbeschadigd op hun bestemming te krijgen: folie zorgt ervoor dat de pakketten bij elkaar blijven en onderweg niet door de laadruimte heen en weer gaan vliegen, en de bubbelenveloppen dat alles heel blijft, als er dan toch wat beweegt.

Met een kleine investering zorg je er dus al gemakkelijk voor dat er niets kapot gaat onderweg, maar helpt dit nu precies bij het drukken van de verzendkosten? Heel simpel: die kosten worden meestal op basis van gewicht berekend en in tegenstelling tot andere verpakkingsmaterialen voegt dit vrijwel niets toe aan het totale gewicht van je lading. Logisch, want naast wat plastic is het vooral lucht die voor een extra beschermlaagje zorgt. En ja, dat kan al snel voor een aardige besparing zorgen als je grotere aantallen pakketten verstuurt.

Kerstpakketten kunnen en mogen weer, want zoveel verdienen je medewerkers wel in ruil voor hun trouwe verdiensten gedurende het jaar. Dat betekent echter niet dat je dat niet op een voor het bedrijf slimme manier kunt doen, en nu weet je hoe.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie