Jaguar goes tech-ey

Jaguar F-TYPE voorzien van GoPro-technologie

Bart Remmers
Jaguar geeft de F-TYPE een upgrade. De sportauto is voorzien van een state-of-the-art Touch Pro-infotainmentsysteem en een functie om voertuigdata te combineren met GoPro HD-video’s via de ReRun-app.

Ter introductie van de vernieuwde F-TYPE levert Jaguar voor één modeljaar ook de exclusieve 400 SPORT-uitvoering. De verkoop van de vernieuwde F-TYPE start in het eerste kwartaal van 2017.

Het design van de F-TYPE is krachtiger en sportiever dan ooit dankzij nieuwe voorbumperdesigns en koplampen met full-LED-technologie waardoor de bestuurder profiteert van beter zicht vóór de auto. De koplampen hebben als vanouds herkenbare J-Blade-dagrijverlichting die voortaan ook dienst doet als richtingaanwijzer. 

Adaptive Front Lighting maakt de nieuwe LED-koplampen nog effectiever dankzij vier lichtmodi, te weten City, Country, Motorway en Bad Weather, voor optimaal zicht onder alle omstandigheden. Ook de achterlichten profiteren van LED-techniek en hebben donkere lenzen om de F-TYPE een krachtigere uitstraling te geven.

JagLichtere stoelen in Jaguar

Nieuwe, dunnere sportstoelen met een frame gemaakt van magnesium en verbeterde ergonomie en comfort resulteren in meer dan acht kilogram gewichtsbesparing. De stoelen bieden meer steun en uitstekende laterale steun, zodat de bestuurder onder alle omstandigheden geniet van een nog intensere rijbeleving. Door het nieuwe stoelontwerp kan de rugleuning 50 millimeter verder naar achter dan voorheen. Dat resulteert weer in een lagere zitpositie en meer beenruimte.

Jaguar levert de stoelen in twee versies: Sport en Performance. De F-TYPE en F-TYPE R-Dynamic zijn standaard uitgerust met de Sport-stoelen. De Performance-stoelen, met meer detaillering en nadrukkelijker geaccentueerde zijranden op schouderhoogte, zijn standaard in de 400 SPORT, de R en de SVR. De Siena Tan-lederoptie, voorheen exclusief in de F-TYPE SVR leverbaar, is nu ook in alle andere versies leverbaar. Het interieur is verder aangekleed met nieuwe chroom- en aluminiumdetails en is leverbaar in nieuwe kleurencombinaties.

Nieuw in de uitgebreide lijst met rijhulpsystemen is een semi-automatische parkeerhulpfunctie die speciaal ontwikkeld is om parallel parkeren in zelfs de krapste plaatsen sneller en makkelijker te maken. 

Als de auto een mogelijke parkeerplaats passeert, meten ultrasone parkeersensoren de beschikbare ruimte. Bij een ‘match’ klinkt er een signaal en neemt het systeem de besturing over zodra de bestuurder een knop heeft ingedrukt en de R-versnelling heeft ingeschakeld. De bestuurder hoeft alleen gas te geven en te remmen. Het systeem biedt ook hulp tijdens het verlaten van de parkeerplaats.

Touch Pro-infotainmentsysteem

Elke F-TYPE is voortaan uitgerust met een nieuw, supersnel Touch Pro-infotainmentsysteem met 8-inch touchscreen, intuïtieve tablet-achtige bediening, slimme navigatiefuncties waaronder het delen van de aankomsttijd met vrienden, online diensten zoals realtime weer- en verkeersinformatie en een slimme Spotify-app die zelf afspeellijsten voorstelt. 

Touch Pro heeft verder een supersnelle 60 GB SSD-schrijf. Het systeem biedt ook een uitstekende geluidskwaliteit. Er is keuze uit twee audiosystemen, beide speciaal ontwikkeld voor de Jaguar F-TYPE door Meridian. Het standaard systeem heeft tien speakers, terwijl het optionele Surround Sound er twaalf heeft.

GoPro met ReRun

Een primeur in de auto-industrie is dat de bestuurder in de F-TYPE HD-beelden van een GoPro-camera via de ReRun-app kan combineren met voertuigdata zoals snelheid, geselecteerde versnelling, rem- en G-krachten en de stand van het gaspedaal. 

De bestuurder verbindt een smartphone draadloos met een GoPro-camera en via een USB-kabel met het infotainmentsysteem. Daarna wordt alle voertuigdata automatisch naar de ReRun-app geladen, waardoor GoPro-beelden direct worden voorzien van handige en nuttige informatie. De bestuurder kan de HD-video downloaden op een smartphone en delen via sociale media. ReRun is compatibel in alle F-TYPE-uitvoeringen voorzien van InControl Apps, met iOS-apparaten en de GoPro HERO5 Black-, HERO5 Session-, HERO4 Black- en HERO4 Silver-camera’s. 

Jag

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart