Het succes van JTT

Het succes van JTT

Redactie Baaz
Op 18-jarige leeftijd smokkelde Tomasz Czechowicz Commodore-computers vanuit West-Berlijn naar Warschau. Daarmee legde hij de basis voor zijn zakelijke imperium van JTT en MCI Capital

Een verouderde ​Commodore 64 als gewild object​

​Terwijl het communisme in 1989 in heel Oost-Europa door zijn hoeven zakte, reed de 18-jarige computerfreak en elektronicastudent Tomasz Czechowicz in zijn gedeukte Fiat 126 op en neer tussen West-Berlijn en Warschau om pc's te smokkelen. Daarmee voorzag hij in een enorme behoefte. Polen wilden dolgraag pc's, maar die waren in het communistische Polen nauwelijks te krijgen. En dus reed Czechowicz elk weekeinde naar West-Berlijn, kocht daar tweedehands Commodore 64s en verkocht deze met 50 procent winst door in Warschau. Daarna reed hij door naar zijn woonplaats Wroclaw om verder te studeren. 

Van smokkelaar tot CEO

​Czechowicz ondernam precies op het juiste moment: Duitsland kampte met een overschot aan verouderde hardware, en daar was een grote markt voor in Polen. Samen met twee vrienden richtte hij JTT op om de Poolse markt met de Commodore 64 te overspoelen. De winst herinvesteerde JTT in het bedrijf, ook verkocht Czechowicz aandelen JTT aan vrienden en familie. Binnen enkele jaren assembleerde JTT haar eigen computers, waarvan het jaarlijks meer dan een miljoen stuks verkocht. Na 7 jaar telde het bedrijf 400 werknemers en had het een omzet van om en nabij de 100 miljoen dollar.

​JTT een maatje te groot

​Het was in die periode dat Czechowicz besefte dat hij eigenlijk niet goed wist hoe je zo'n groot bedrijf moest runnen. Er ontstond een conflict met de Poolse fiscus, accountingproblemen en hobbels in de logistieke keten. En dus besloot Czechowicz in 1996 terug te gaan naar de collegebanken en een MBA te halen aan de Universiteit van Minnesota die een dependance in Warschau had. Na twee jaar richtte hij de investeringsmaatschappij MCI Capital op dat investeerde in Poolse technologiebedrijven. Ook dat werd weer een groot succes: MCI Capital investeert vandaag de dag in technologiebedrijven in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechie, Rusland, Turkije en Israel. MCI Capital heeft belangen in het Israelische Gett, het Duitse Auctionata, het Poolse Frisco en het Zweedse iZettle.

Met een geschat privévermogen van 147 miljoen dollar geldt Czechowicz als de rijkste man van Polen en naar het schijnt is het een keiharde baas die nauwelijks fouten van zijn ondergeschikten verdraagt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie