Collega's: top en flop

Het belang van toffe collega's

Bart Remmers
Leuke collega’s dragen het meest bij aan het werkplezier van Nederlandse werknemers. Maar ergeren doen we ons ook...

Hoewel meer dan de helft aangeeft zich wel eens te ergeren aan hun vakgenoten, zegt 84 procent van de werknemers veel waarde te hechten aan aardige collega’s. Zoveel waarde dat zij elkaar ook buiten werktijd ontmoeten (43 procent). Goede collega’s zijn dus goud waard, zo blijkt uit onderzoek van Manutan onder kantoor-, werkplaats- en magazijnpersoneel.  

Liefst 84 procent noemt leuke collega’s als belangrijke factor in het werkplezier. Dat is bijna 15 procent meer dan de nummer twee: goede faciliteiten zoals een bureau en ergonomische accessoires. Borrels, feestjes en uitjes zijn voor één op de drie belangrijk. 

Ergeren aan collega’s doen we ook, zegt zo’n 55 procent. Maar opvallend genoeg wordt openlijk klagen over het werk of over collega’s juist als een van de grootste irritatiebronnen gezien.

‘Bakkie doen’ met collega's

Andere factoren die substantieel bijdragen aan het werkplezier, zijn een goede bak koffie of een momentje rust. Wie als werkgever zijn personeel een kopje koffie ontzegt, snijdt zichzelf in de vingers; Nederlandse werknemers kunnen namelijk niet zonder. Van de ondervraagden gaat 64 procent na een ‘lekker bakkie’ met meer plezier aan het werk.

Onze zuiderburen geven veel minder om dit warme drankje. Slechts 47 procent van de Belgische werknemers zegt dat koffie bijdraagt aan hun werkplezier. In Nederland kan 92 procent van de ondervraagden een bakje koffie drinken op de werkvloer. De koffie wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,0. Er wordt soms jaloers gekeken naar Zweedse collega’s die een uitgebreide én verplichte koffie- en bijkletspauze, ‘fika’ genaamd, kennen. Zo’n 40 procent verwacht dat de productiviteit en de sfeer op de werkvloer door zo’n speciaal moment toeneemt.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart