Stijlvolle convertible

Hands-on: werken op de Toshiba Portégé X20W-D

Peter Güldenpfennig
Onlangs kregen we de kans om hier op kantoor aan de slag te gaan met enkele nieuwe zakelijke notebooks in het portfolio van Toshiba. Dat Toshiba mooie producten kan maken wisten we al, en dit werd nu nogmaals onderstreept met een convertible en twee notebooks, respectievelijk de Portégé X20W-D, de Portégé X30-D en de Tecra X40-D. Wij gingen werken op de eerstgenoemde.

De tijd dat zakelijke notebooks saai zijn is allang voorbij. Dat betekent niet dat we te maken hebben met devices die vormgegeven zijn als gemiddelde notebooks, zeker niet bij de nieuwe devices van Toshiba. Want het design van de Portégé X20W-D is nog steeds strak en elegant, maar evengoed voorzien van de nodige functionaliteiten die het werken op de devices bijzonder aangenaam maken.

Convertible

De Portégé X20W-D is een 12.5-inch convertible waarmee Toshiba mikt op de zakelijke gebruiker. Volgens Toshiba is de Portégé X20W-D wellicht de lichtste en dunste business 2-in-1-laptop ter wereld met U-series Intel Coreprocessors (van i3 t/m i7). Een stap beter dan de Y-processors die men vaak kan vinden in dunne 2-in-1-devices. De X20W-D is daarom compromisloos. Het apparaat beschikt naast een zevende generatie Intel Core-processor (U-serie) ook over 360-gradenscharnieren waarmee het scherm kan worden omgedraaid en de laptop verandert in een tablet.

Qua poorten heb je de beschikking over een USB-C en USB 3.0-poort, alsook een smartcardlezer. Toshiba heeft ervoor gekozen om het systeem te voorzien van een mat display. Dat maakt dat werken in lichte omgevingen totaal geen probleem is. Waar we echter helemaal enthousiast van worden is schrijven met de Wacom-pen op het scherm. Anders dan bij andere tablets of hybrides voelt schrijven op de Portégé X20W-D wél natuurlijk aan. De feedback die je voelt wanneer je op het scherm schrijft, overigens zonder enige latency, geeft schrijven op het apparaat enorm veel voldoening. Dat gecombineerd met OCR-software zien we nog wel massaal geadopteerd worden door zakelijke gebruikers, of dat zou zo moeten zijn.

Security boven alles

Eerdere testen met Windows Hello hier op de redactie waren niet zo succesvol als we wilden, dus waren we benieuwd hoe de Portégé X20W-D het ervan af brengt op dit vlak met de ingebouwde IR-camera. Zonder problemen herkende de notebook gebruikers die voor het scherm gingen zitten. En dat werkt heel snel. Sterker nog, we zijn overtuigd dat dit een standaard gaat worden, zo prettig en snel logden we in. Mocht je toch op andere wijze veilig in willen loggen, dan heb je de SecurePad tot je beschikking waarvan de vingerafdrukscanner zich, gek genoeg, linksboven op het touchpad bevindt. Zowel de BIOS als de hardware zijn ontwikkeld door Toshiba, wat beveiligingsrisico’s van bemoeienis door derden wegneemt. Ook is Trusted Platform Module 2.0 aan boord, voor betere encryptie en veilige aanmeldopties. Optioneel is het apparaat uit te rusten met een vPro-CPU.


Toshiba Portégé X20W-D

Zoals we aan het begin al zeiden, de tijd dat zakelijke notebooks saai zijn is voorbij, en dat geldt ook voor het werken op hybride devices. Met een focus op functionaliteit gecombineerd met security-features die een must zijn in de zakelijke markt, bevestigt Toshiba in ieder geval dat zij weten hoe een goede convertible te maken voor de zakelijke markt. Een definitief oordeel houden we nog even voor ons, maar Toshiba heeft ons in ieder geval bijzonder enthousiast gekregen.

Prijs: op aanvraag
CPU: Intel Core i3/i5/i7 (vPro optioneel)
Geheugen: tot aan 16GB
Opslag: tot aan 512GB
Display: 12.5” (niet-reflecterend touch screen)
Resolutie: 1920x1080
OS: Windows 10 Pro
Accuduur: 16,5 uur
Aansluitingen: 1 x USB-C (met Thunderbolt-ondersteuning); 1 x USB 3.0
Info: toshiba.nl

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter