Groene stroom door Koude Oorlog-technologie

Groene stroom door Koude Oorlog-technologie

Redactie Baaz

Fossiele brandstoffen hebben hun langste tijd gehad. Los van het feit dat kolencentrales geen goede invloed hebben op het milieu, raken fossiele brandstoffen ook langzaam maar zeker op. Zonne-energie en windmolens zijn goede alternatieven, maar werken helaas niet goed genoeg om de hele wereld van stroom te voorzien. Gelukkig is er een oplossing, bedacht in 1965.

Veel mensen denken bij kernenergie vrijwel alleen aan rampen, terreur en grote hoeveelheden afval waar we nog niks mee kunnen doen. En niet voor niets. De ramp in Tsjernobyl was dit jaar dertig jaar geleden, maar nog steeds kampen er mensen met de problemen die de explosie heeft opgeleverd. Om nog maar te zwijgen van recentere rampen als Fukushima. Toch is nucleaire energie één van de veiligste en schoonste manieren om stroom op te wekken. En helemaal als je gebruikt maakt van een gesmoltenzoutreactor.

Lees ook: Zo bespaar je op duurzame energie

Gesmoltenzoutreactor -  een idee uit de Koude Oorlog

Waar normale kernreactoren  gebruik maken van Uranium of Plutonium om energie op te wekken, maakt een gesmoltenzoutreactor gebruik van Thorium. Dit element kan omgezet worden in een zuinige Uraniumvariant waarna er energie kan worden opgewekt. Deze methode is 16 keer zo efficiënt als de huidige technieken, creëert 200 keer minder radioactief afval en kan niet gebruikt worden voor nucleaire wapens.

Dit laatste is ook de reden dat we er nu nog geen gebruik van maken. In de Koude Oorlog waren nucleaire wapens nog een zeer belangrijk afschrikmiddel en werd de status van een land mede bepaald door het aantal kernwapens dat het in zijn bezit had. Hierdoor werden onderzoeken naar de gesmoltenzoutreactor al in de jaren 70 van de vorige eeuw opgedoekt. Gelukkig is dat nu anders en biedt energie uit dit veilige element veel kansen.

Zakelijke kansen

Het is geen toeval dat deze oude techniek weer uit de kast is gehaald. Bedrijven zijn niet alleen hard op zoek naar een bron van groene stroom, maar thorium wordt, toevalligerwijs, steeds meer gewonnen. Met de groeiende elektronicamarkt moeten steeds meer edelmetalen gewonnen worden die gebruikt worden in de productie van smartphones, tablets en computers. Bij het opgraven van deze elementen komt Thorium vrij.  

Steeds meer grote bedrijven in China, India en de VS houden zich bezig met de ontwikkelingen rondom Thorium en de gesmoltenzoutreactor, dus wanneer stroom van deze bron beschikbaar is, is nog maar een kwestie van wachten.

Voor meer informatie over de gesmoltenzoutreactor kun je kijken op deze website

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie