Geen fiets meer op de zaak
Kun je in 2015 niet zomaar meer op de zaak kopen.

Geen fiets meer op de zaak

Redactie Baaz

Wie op een fiets van de zaak rondrijdt, heeft pech: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes maakte bekend dat de huidige fiscale stimuleringsmaatregel vanaf 1 januari binnen de werkkostenregeling valt. Dit betekent dat het een stuk duurder wordt om je werknemers van een fiets van de zaak te voorzien.

Voordeel

Op dit moment mag je als werknemer elke drie jaar een nieuwe fiets kopen op kosten van de zaak. Wel zit hier een maximum aanschafprijs aan van 749 euro. Deze regeling brengt een voordeel voor de werknemer met zich mee, wat kan oplopen tot 52 procent. Hoeveel het voordeel precies is, is afhankelijk van in welke schijf van de inkomstenbelasting je valt. Vanaf volgend jaar zal deze regeling vervallen.

Stijgen

Het vervallen van de regeling kan een grote klap opleveren voor de fietsenhandel. Volgens branchevereniging RAI worden er dankzij het plan jaarlijks 200.000 meer fietsen verkocht. Bovendien maakte deze vereniging met een collega van Wiebes de afspraak dat het fietsgebruik voor woon-werkverkeer met vijf procent moet stijgen.

Werkkostenregeling

Het kopen van een fiets komt onder de werkkostenregeling te vallen. Dit houdt in dat je als werkgever ruim één procent van de totale loonsom mag besteden aan vergoedingen voor het personeel, aldus De Volkskrant. Hier vallen niet alleen de fietsen voor het personeel onder, maar ook de kerstpakketten en de personeelsfeestjes. Of je dus nog een fiets op de zaak kunt kopen, hangt af van je werkgever. Als werkgever moet je op jouw beurt weer de keuze maken waar je het geld liever aan uitgeeft: een leuk feestje of een fiets voor een werknemer. We kunnen in ieder geval concluderen dat een fiets op de zaak een stuk minder vanzelfsprekend wordt dan het nu is. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie