Energie opwekken met transparant stroomraam toch mogelijk
Transparant stroomraam blijkt toch mogelijk te zijn.

Energie opwekken met transparant stroomraam toch mogelijk

Redactie Baaz

Transparant stroomraam blijkt toch mogelijk te zijn.

Transparant

Het materiaal waar de zonneconcentrator uit bestaat kun je over glas plaatsen, meldt Sience Daily. De wetenschappers noemen de vondst een 'transparante luminescente zonneconcentrator'. Niet alleen kan het gebruikt worden op gebouwen, maar ook mobiele telefoons en andere apparaten met transparante oppervlakken kunnen er gebruik van maken. Volgens Richard Lunt van het College of Engineering aan de Michigan State University is transparant dan ook het sleutelwoord.

Moleculen

Het systeem gebruikt kleine organische moleculen die ontwikkeld zijn door Lunt en zijn team. Deze moleculen absorberen specifieke, onzichtbare delen van het zonlicht zoals infrarode en ultraviolette straling. Omdat het materiaal geen licht weerkaatst, is het materiaal voor het menselijk oog transparant. Het licht dat opgenomen wordt, straalt uit naar kleine zonnecellen die op de randen van een raam zijn bevestigd. Deze zonnecellen wekken de stroom op. Volgens Lunt kan de technologie in een wat later stadium  voor een betaalbaar bedrag beschikbaar gemaakt worden voor commerciële en industriële doeleinden.

Als je duurzame energie wilt gebruiken voor je bedrijf, zijn zonnepanelen op het dak van je bedrijf dan niet meer nodig. Deze technologie op je ramen installeren kan genoeg zijn. Bovendien is het ook mogelijk om het systeem op je mobiele telefoon en andere apparaten met transparante oppervlakken te gebruiken. Dit kan betekenen dat deze apparaten uiteindelijk ook met duurzame energie opgeladen kunnen worden. 

Efficiëntie

De technologie van de transparante luminescente zonneconcentrator is nog maar in een vroeg stadium. Volgens Lunt moet de energieproductie nog efficiënter worden gemaakt. Momenteel ligt deze net iets onder een procent, maar het doel is om over de vijf procent heen te gaan als de technologie volledig geoptimaliseerd is. Ter vergelijking: de beste gekleurde Luminescent Solar Concentrator (LSC) heeft een efficiëntie van ongeveer zeven procent. Een gewone zonnecel van goede kwaliteit haalt ongeveer 17 procent.

Eerder onderzoek

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek gedaan wordt naar stroomramen. De meeste van deze pogingen zijn echter afgewezen, omdat het resultaat niet toereikend was. Zo was de productie van energie niet efficiënt genoeg en het materiaal was te gekleurd. Aan de TU Delft leek het wat beter te gaan: daar wonnen studenten in 2013 de International CleanTech Challenge met hun stroomraam.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie