Een ontslaggesprek voeren: hoe doe je dat?
Verbloem de waarheid niet bij ontslaggesprek

Een ontslaggesprek voeren: hoe doe je dat?

Redactie Baaz
Een werknemer moeten ontslaan is nooit leuk, maar het is helaas één van de dingen die bij het ondernemersvak hoort. Zo´n gesprek voeren, hoe pak je dat nou het best aan? Wij geven vier tips.

1. Wees transparant

Het is niet makkelijk, maar niemand schiet er wat mee op als je de waarheid verbloemt. Vertel open en eerlijk waarom jij er voor hebt gekozen de werknemer te laten vertrekken. Natuurlijk wordt dit hoogstwaarschijnlijk niet direct met gejubel in ontvangst genomen, maar wellicht kan hij of zij er uiteindelijk wat van leren. Zorg dat je bewijs kunt aanvoeren en wees specifiek.

2. Kies een zakelijke houding

Het verliezen van een baan kan hard aankomen. Toon hier begrip voor, probeer eventuele vragen te beantwoorden en wees vriendelijk, maar overdrijf het niet. Dit zal de medewerker ook absoluut niet op prijs stellen, je hebt hem tenslotte net ontslagen. Dikke kans dat hij plotsklaps een hekel aan je heeft. Dit kun je toch niet voorkomen, dus schrik hier niet van en reageer kalm.

3. Timing

Het juiste moment is er uiteraard nooit, maar je kunt wel een beetje timen wanneer je het ontslaggesprek voert. Kijk bijvoorbeeld even of hij of zij niet toevallig daarna nog afspraken heeft en geef hem of haar eventueel de kans om naar huis te gaan, zulk nieuws moet even bezinken. Ook net voor het weekend is geen goed idee, aangezien de werknemer nog veel vragen kan hebben.

4. Bespreek goed hoe het verder moet

Bedenk voor het gesprek al even hoe het verder gaat. Kan de medewerker nog doorwerken of vrees je dat dit de sfeer op de werkvloer te veel zal belemmeren? Laat dit in het ontslaggesprek al weten. Soms is er ook de mogelijkheid dat je ondanks een ontslag nog steeds iets kunt aanbieden, zoals een sociaal plan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie