CDA ZZP-vriendelijkst?

'CDA beste partij voor ondernemend Nederland'

ZZP
Tiewen Visser
Volgende maand gaat Nederland naar de stembus. Door al het geweld in de media over ouderen, zorg, Europa en immigratie zouden partijen bijna vergeten te vertellen wat ze met (zelfstandig) ondernemend Nederland van plan zijn. Toch probeerde Acture te achterhalen welke partij het beste voorheeft met ondernemers en het CDA scoorde de meeste punten.

De VVD scoorde volgens Acture, een private uitvoerder voor sociale zekerheid, dan weer bijzonder slecht in hun onderzoek. Naast het CDA kwam ook de SGP verrassend goed uit de bus als partij voor ondernemers en ZZP'ers.

Acture keek, vanuit hun expertise, vooral naar de wijze waarop partijen omgaan met het sociale stelsel. Waar ligt hun focus en gaan ze veel of juist weinig veranderen?

Verkeerde focus op MKB

Acture stelt dat veel partijen onnodig de focus leggen op het MKB. Maudie Derks, algemeen directeur van Acture, legt uit waarom: 'Uit de feiten blijkt echter dat het in MKB maar een beperkt aantal mensen werken (600.000) terwijl bij het grootbedrijf veel meer mensen werkzaam zijn (4,2 miljoen). Wie bij de verdeling van sociale lasten onderscheid maakt op basis van bedrijfsomvang, zal daarmee dus vrijwel zeker géén grote banengroei veroorzaken.'

CDA maakt geen onderscheid

Het CDA komt als beste partij uit de bus volgens Acture omdat de christendemocraten geen onderscheid maken tussen ZZP'ers, kleine ondernemers en grote ondernemers. Er is met andere woorden geen focus op een bepaald segment van de arbeidsmarkt. 

Verder wil de partij, in tegenstelling tot de VVD, een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers. Volgens Acture is het gevaarlijk om het groeiend aantal ZZP'ers op de arbeidsmarkt als individuele werknemers te behandelen zoals de VVD wil. Er zullen afspraken over sociale zekerheid gemaakt moeten worden vinden zowel het CDA als Acture. 

afbeelding van Tiewen Visser

Tiewen Visser | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tiewen