Asperges meets tech: startup valt op met aspergeoogstmachine

Asperges meets tech: startup valt op met aspergeoogstmachine

Redactie Baaz

De Nederlandse hightech startup Cerescon introduceert de eerste automatische selectieve aspergeoogstmachine ter wereld, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers.

De komst van Cerescon’s agrarische robot behoudt de aspergeteelt voor West-Europa, met in Nederland een jaaromzet van circa 80 miljoen euro. Voor de rest van Europa ligt dat bedrag zeker tien maal hoger. 

Het handmatig steken van het witte goud is een almaar toenemende kostenpost. Bovendien is het verkrijgen van de benodigde duizenden seizoenarbeiders dusdanig moeilijk, dat grotere telers genoodzaakt leken hun bedrijven naar lagelonenlanden te verhuizen. Nu is dat niet langer nodig.

De machine heeft een capaciteit van 40 hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handsteken. De aspergeoogstmachine van Cerescon integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, plastic handling en zandbedherstel. 

De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt. De terugverdientijd van de machine ligt net boven de 3 seizoenen. De eerste machine wordt voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 afgeleverd.

Ondergrondse detectie asperges

De machine bestaat uit een detectiegedeelte dat asperges ondergronds opspoort, een robot die de asperges uit de grond haalt en een zandbedherstellend deel. Cerescon heeft de machine toegerust met een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie. Deze detecteert asperges ondergronds voordat het witte goud boven de grond komt en verkleurt. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt de asperge in een container. 

Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden. 'Deze selectieve oogstmachine is het begin van een nieuw tijdperk in de land- en tuinbouw,' aldus Ad Vermeer, CTO van Cerescon. 'Laagwaardige seizoensarbeid gaan we vervangen door hoogwaardige banen en behalve asperges zijn er nog veel meer gewassen die selectief moeten worden geoogst. Er liggen nog heel veel mogelijkheden voor cross-overs in high tech en agro.'

In twee jaar gegroeid

De machine gaat 500.000 tot 600.000 euro kosten. In het eerste kwartaal van 2018 worden de eerste machines op projectbasis verkocht, op tijd voor het oogstseizoen. Cerescon zal de aspergeoogstmachines in eerste instantie verkopen aan grote aspergetelers en loonwerkers in Nederland en Duitsland. Voor landen in Zuid-Europa en buiten Europa zal de organisatie waarschijnlijk een partner zoeken.

Cerescon is in 2 jaar tijd gegroeid van 0 tot 15 medewerkers en is gefinancierd met behulp van private financiering, Innovatiekrediet, Metropool Eindhoven, MIT-subsidie en het start-up programma van StartLife.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie