Heb je het eigenlijk wel nodig?

5 vragen bij het zoeken naar werkruimte

Berry Zwets
Een startup lanceren is ontzettend enerverend. Bovendien sta je direct voor een belangrijke keuze: werk je vanuit huis, een café, gedeeld kantoor of een hele eigen ruimte? Denk eerst goed na over die eventuele kantoorruimte.

Om te bepalen of een kantoorruimte voor jouw startup noodzakelijk is, kwam Entrepreneur met de volgende vijf vragen die je helpen beslissen.

Wat kost het?

In eerste instantie kijk je vooral na de kosten per vierkante meter, maar dit vormt slechts de basis. Zo loopt de kostenpost hoger op door verzekeringen, kantooraccessoires, apparaten, meubilering, gas, water, licht en onderhoud.

Welk groeiperspectief heeft jouw startup?

In het begin kan de groei van het bedrijf met horten en stoten gaan of bijzonder juist bijzonder snel. Dit kan aan het einde van de streep veel uitmaken: minder uitgaven wanneer je een kleine ruimte nodig hebt; minder uitgaven door te besparen op uitbreidingskosten.

Zal een privéplek een bijdrage leveren aan omzetgroei?

Eigen kantoorruimte zorgt zeker voor vertrouwen en autoriteit, maar vraag het je serieus af of het absolute noodzaak is voor het bedrijf. Als het qua inkomsten weinig effect heeft kun je het geld beter voor jezelf houden.

Is privacy belangrijk voor jouw bedrijf?

Als vertrouwelijke klantinformatie, bellen, besloten bijeenkomsten en persoonlijke werknemersinformatie een groot onderdeel van het bedrijf zijn, is er een dringende behoefte aan privéruimte. Je kunt niet meer om een kantoor heen.

Wat voor effect zal de werkruimte op het team hebben?

De verandering in werkruimte zal van invloed zijn op meerdere factoren. Onder meer de samenwerking van het team, de productiviteit en de communicatie gaat veranderen. Bereid je hierop voor bij het zoeken van een ruimte.

afbeelding van Berry Zwets
Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry